Извънредният пълномощен посланик на България в Швеция г-жа Светлана Етрополски събра българската общност за среща с представителите на Изпълнителната агенция за българите в чужбина
26.09.2024

Това е първо посещение на ИАБЧ в Швеция от създаването и до сега и поставя началото на по-добро съвместно сътрудничество.

Изпълнителният директор на агенцията г-жа Райна Манджукова поздрави сънародниците ни за успешната дейност на българските организации в Швеция и връчи Грамота на отец Ангел Петрунов за принос му към обединяването на общността и по повод 40 години от създаването на Българската църковна община “Света Богородица” в Малмьо.

За Първо българско училище в Стокхолм ИАБЧ осигури учебни помагала, с които българските деца да се запознаят с историята и красотата на България.

Интересен акцент на събитието бе изложбата на фотографа Елица Халквист, която живее в село Лос и дойде специално за срещата. Нейната изложба прави интересен паралел между български и шведски носии.

В срещата взеха участие и директор дирекция “Български общности и информационна дейност“ г-н Валерий Радолов и референтът за скандинавските страни в агенцията д-р Йоанна Драгнева.

ИАБЧ благодари за съдействието на колегите от Българското посолство в Швеция.

Днес колегите продължават към Малмьо, където ги очакват българите там. Очаквайте повече информация в следващите дни.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта