Новини
Изпълнителният директор поднесе цветя по случай Деня на българо-унгарското приятелство
19.10.2023

На 19 октомври 2023 г. за седма поредна година се чества Деня на българо-унгарското приятелство. Празникът се ползва с подкрепата на българското Народно събрание и унгарското правителство. На този ден се провеждат редица инициативи и прояви като честванията се редуват – година в България, година в Унгария. Тази година тържественото отбелязване на Деня на българо-унгарското приятелство ще се проведе в Будапеща.

Изпълнителният директор на ИАБЧ, г-жа Райна Манджукова поднесе цветя пред паметната плоча на св. Иван Рилски Чудотворец в базиликата „Света София“ от името на агенцията. Паметната плоча на светеца е поставена от името на българската общност в Унгария през 2017 г. и е средищно място за честванията, свързани с празника. Всебългарският светец е избран за патрон на българо-унгарската дружба, защото мощите му са били в тогавашната столица на Унгария Естергом по времето на цар Бела Трети, след което са пренесени в Средец и в Рилския манастир, където са и до днес.

Тържествената програмата за Деня на българо-унгарското приятелство, организирана от българската общност в Унгария, ще стартира в 14:00 ч. местно време в Будапеща.

Снимки: ИАБЧ

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта