ИАБЧ се срещна с представители на висши училища в България
20.09.2024

Изпълнителна агенция за българите в чужбина организира ежегодната трета работна среща между представители на български висши училища, в която се обучават български студенти от чужбина по реда и условията на ПМС № 103.

За участие в срещата откликнаха 24 висши университета в цялата страна, които изпратиха свои представители.

Срещата бе открита с приветствие от заместник министъра на външните работи г-жа Елена Шекерлетова, която благодари на участниците за грижите към нашите сънародници от чужбина и пожела ползотворна работа на всички в срещата.

В оживена дискусия представителите на различните висши училища обсъдиха важни и актуални въпроси, свързани с приемането, записването и настаняването на студентите по ПМС № 103 и уеднаквяване на информацията между университетите.

По-подобно бяха разгледани въпросите, свързани с транслитерацията при преводите на имена на чуждестранни студенти във ВУ; възникващите казуси при чуждестранни студенти на 17 г. възраст и настаняването в общежития. В хода на разговора стана дума и за причините за намаляване на желаещите да кандидатстват по ПМС № 103, като предпоставка за промяна на мерките за подобряване на качеството на образованието. Обсъдиха се и възможни стратегии за привличане на студенти, както и такива, свързани с нивото на владеене на български език, а също и за тяхната по-добра интеграция.

В заключение г-жа Райна Манждукова представи на участниците в срещата демоверсия на регистъра на завършилите по ПМС № 103.

Като сподели, че създаването на подобен регистър ще даде ценна информация по посока на образователната дейност сред българите в чужбина, г-жа Манджукова акцентира вниманието върху факта, че този регистър в крайна сметка ще даде отговор за това, доколко се оправдава тази инвестиция на България.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта