ИАБЧ и Арт Салон „Сели – Култура на народите“ укрепват връзките си чрез културен обмен и бъдещи съвместни инициативи “
12.07.2024

На 11 юли 2024 г. се проведе среща между г-жа Весела Сели Райчинова, изпълнителен директор на Арт Салон „Сели – Култура на народите“ в Израел, г-жа Райна Манджукова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) и г-н Валерий Радолов, директор на дирекция „БО и ИД“. По време на срещата двете страни обсъдиха продължаващото си сътрудничество и планове за бъдещи проекти.

За девета година Арт Салон „Сели – Култура на народите“ организира ежегоден фестивал, който има за цел да запази и популяризира културното наследство на България. Фестивалът се подкрепя както от ИАБЧ, така и от Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина. Тази година фестивалът се проведе в онлайн формат поради военната ситуация в Израел, привличайки участници от 10 държави, включително такива от България.

В чест на предстоящия 10-годишен юбилей на международния фестивал догодина, г-жа Райчинова обяви стартирането на нов проект, а именно Първата международна среща на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, включваща участието на културни дейци от българската общност в чужбина. Събитието има за цел да предостави възможност на културни дейци от българската диаспора по света да се свържат, да споделят идеи и да работят заедно за постигане на общи цели.

В заключение двете страни се съгласиха да продължат сътрудничеството си и да обменят информация по въпроси, свързани със съхранението и популяризирането на българската култура, език и традиции сред българските общности в чужбина.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта