Новини
Децата от училище „Д-р Петър Берон“ в Рединг се запознаха с българските обичаи и традиции
15.01.2024

Доброто настроение и позитивните емоции от изминалите празници все още продължават да владеят нашите сънародници във Великобритания. Въпреки разстоянието традициите, обичаите и историята на България не се забравят. 

В английския град Рединг възпитаниците на училище „Д-р Петър Берон“ гледаха богоявленски репортаж от празничното хвърляне на кръста във водите на българската река Тунджа. Учениците се запознаха и с ритуалите и традициите, които съпътстват Йордановден и Ивановден.

От просветното средище разказаха на българчетата, че празниците през месец януари минават под знака на настъпването на Новата година, а през студените зимни дни има различни поверия за предпазване от болести и неблагополучия.

Разказаха им също, че периодът започва с изчистващата сила на водата на Йордановден – свързан с освещаването й и кръста, с дебелия зимен кожух на Кум Иван и завършва с Атансовден, който е на „среди зима” и Бабинден, когато се отдава почит на бабите, акушерките и на радостта с малките деца, родени през изминалата година.

След репортажа и представените пред учениците традиции, обичаи и поверия, които съпътстват месец януари, децата останаха много впечатлени от мъжкото хоро в Калофер. Освен информацията, с която се сблъскаха ученолюбивите деца те получиха и работна задача, която включваше лист с историята на празника с изображение, което трябваше да оцветят.

Снимки: БТА

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта