Новини
Ден на бесарабските българи на 21-ви и 22-ри октомври
20.10.2023

На 21 и 22 октомври (събота и неделя) 2023 г. от 12:00 до 22:00 часа Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) ви кани да бъдете част от празничния уикенд по случай Ден на бесарабските българи, който традиционно отбелязваме на 29 октомври всяка година.

Празникът ще се проведе седмица по-рано от официалната дата, но това няма да попречи на доброто ни настроение и желанието ни да обединяваме сънародниците ни по света и да информираме българите в страната за бита, културата и дейностите на общностите ни зад граница. Мястото на провеждане и в двата дни е площадът пред Националния дворец на културата.

На събитието ще може да опитате различни български традиционни ястия от общностите ни в чужбина; да се насладите на хубаво бесарабско вино; да се запознаете с изпълнителния директор на агенцията г-жа Райна Манджукова, както и с част от екипа ни. Ще видите ревю на народни носии от различните региони в България, представени от бесарабската българка носителка на титлата Мисис България Юнивърс 2022 – Оксана Желяпова. За най-малките сме предвидили разнообразна програма включваща арт ателие; забавления и атракции.

На сцената на събитието през двата дни ще се изявят: Артур Надосян и Сандра; Ави Бенеди; оперната певица Мария-Магдалена Христова-Петкова; народната певица Виктория Мирина; музикантът Дима Туфкин; певицата Кристина Жечкова; самодейни танцови състави; македонски оркестър и хор; вокална група; гайдарски състав и други. Всички те ще ни пренесат с професионализма и таланта си там, където сърцето винаги води всеки един от нас независимо къде се намираме по света, а именно в любимата България!

Очакваме ви!

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта