Честване на 75 години от създаването на Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Южна Австралия
20.09.2024

На 8 септември българската общност в Аделаида отбеляза тържествено 75 години от създаването на Българското културно-просветно дружество. От 1949 г. до днес, дружеството е центърът, който събира и обединява българите в Южна Австралия. Със собствени средства и усилия през годините българската общност е изградила на закупен от нея терен, представителна зала за провеждане на срещи, събития и празненства и българска църква. Към дружеството е създадено училище, танцови състави, клуб на жените; провежда се фолклорен фестивал, кулинарни срещи и множество други събития.

Официалната церемония по откриването на тържеството започна с изпълнение на химните на България и Австралия, последвани от благословията на отец Тодор Попов и приветствено слово на председателя на Българското културно-просветно дружество в Аделаида, г-н Ян Стефаноф и поздравленията на почетните гости.

Посланик Енчо Димитров приветства участниците и специалните гости на събитието и връчи на председателя на българското дружество почетна грамота и поздравителен адрес от г-жа Райна Манджукова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, в израз на уважението на България към цялостната дейност на Българското културно-просветно дружество в Аделаида и по случай 75-годишнината от неговото създаване.

Снимки и по информация на МВнР - Посолство на Република България в Канбера

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта