Новини
Българското училище „Народни будители“ - Паралимни, Кипъротпразнува 15 години
29.04.2024

На 27 април 2024, Лазаровден, Българското училище „Народни Будители“ Паралимни отбеляза петнадесет годишнината от създаването на училището с тържествен концерт.

Залата на частната английска гимназия „XENION“ в Паралимни бе препълнена с гости. Повече от 600 ученици, учители приятели и официални гости бяха свидетели на незабравимо и разтърсващо празненство. Събитието бе открито с изпълнения на химните на България, Кипър и ЕС от  популярния „Джуниър бенд” от Велико Търново. Водещи на тържеството бяха Нели Милова , Лукас Маврудис, бивши възпитаници на БУ “Народни будители” .

Официалните гости, които уважиха събитието бяха Посланикът на Република България в Република Кипър – негово превъзходителство г-н Недялчо Данчев; кметове; представители от Министерството на образованието, спорта и младежта; общински съветници и културни дейци от града и областта и други.

Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до училището, който водещите прочетоха. Поздравления поднесоха и негово превъзходителство Недялчо Данчев посланик на Република България в Република Кипър, кметът на Паралимни.

Поетът Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели поднесе поздрави и приветствия към училището и от името на СБП връчи на директорката на училището подарък – сребърна икона на Божията майка.

Получени бяха и поздравителни адреси и почетни плакети от г-жа Райна Манджукова, директор на ИАБЧ,  от г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, от директора и колектива на 144-то СУ „Народни будители“ в София и други.

В официалната част на празника беше представено и първото знаме на училището , което беше осветено Архимандрит Епифаниос и от отец Станислав Симеонов  в кратка, но много вълнуваща церемония на български и гръцки език, по време на която цялата зала пееше божествените химни заедно със свещениците.

Знамето беше връчено на първия знаменосец на училището Периклис Перикли от 5 клас от Ивет Горанова, олимпийски шампион на България по карате от Олимпиадата през 2021 г. в Япония, която пристигна специално за събитието от България и веднага след края на тържеството отлетя обратно. Тя получи от директора на училището почетната плакета „Пример и вдъхновение“, изработена специално за нея.

Живка Милова, директор на училището и Мария Мавруди, председател на сдружение „Атанас Шабанов“ връчиха почетни плакети „Съвременен Будител“ на изтъкнати сънародници и кипърски приятели, които активно подкрепят училището, както и „Джуниър бенд“ от Су „Емилиян Станев“ във Велико Търново, които пристигнаха специално за празника въпреки всички трудности.

След официалната част, с тържествено шествие през града, празникът бе пренесен на сцената на централния площад в Паралимни. В Шествието се включиха учениците от 6 български училища в Кипър, танцовите състави от всички краища на острова, кипърските танцови състави, които участваха в концерта, родители, учители, граждани от българската и кипърска общност. Шествието поведоха страхотните музиканти от България „Джуниър бенд“, със своя маестро Йордан Цветанов.

Петгодишната Надя Перикли с ръка на сърцето изпълни Химна на България. Малки и големи танцьори, певци и рецитатори от различни училища и танцови формации в над 3-часова програма показаха наученото през годината.

В празничния концерт „Лазарица“ се включиха ученици от шест български училища в Кипър, петте български фолклорни състава на острова от Паралимни, Ларнака, Никозия, Лимасол и Пафос и кипърски детски танцови формации от района.

След празника Дияна Добрева, заместник-директор на училище “Емилиян Станев”, Велико Търново, откъдето са “Джуниър бенд” написа: “Споделям снимки от годишнината на българското училище “Народни будители”, Паралимни, Кипър, на което имахме удоволствието да бъдем гости.

Давам си сметка колко е трудно да поддържаш живи езика, историята,  традициите далеч от родината. Ние, които живеем в България, понякога не го осъзнаваме. За нас е даденост. Но тук… Тук видях какво означава сърцето истински да милее…Благодарни сме за преживяното и споделеното!”.

Снимки: Живка Милова

Носталгия

Макар да сме далече от България,

макар да сме родени във чужбина,

Едничко име с обич изговаряме,

една  страна наричаме родина!

 

Езика майчин води ни към нея,

Към планините и полята свидни,

И нищо че далеч от тях живеем,

Те с нас са даже тук във Паралимни.

 

Тук слънцето по силно ни огрява,

И няма зима люта във Балкана…

Но винаги България остава

Любима, родна, чакана, мечтана…

 

Не е далеч  България от Кипър!

И даже отдалече по е свята!

Че тук – на Острова на Афродита,

я носим всички във сърцата!

 

Автор Живка Милова,

директор на БУ „Народни Будители“, Паралимни

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта