Новини
Българското студентско сдружение "Бай Ганьо" към Университета Манхайм, Германия отбеляза Националния празник на България
13.03.2024

На 3-ти март българското студентско сдружение "Бай Ганьо" към Университета Манхайм, Германия отбеляза Националния празник на България заедно с голяма част от българската общност в града и околността.

Далеч от дома, националният химн придоби едно по-различно и сантиментално звучене и наля радостно-скръбни сълзи в очите на присъстващите. Живата музика изпълни залата с вълнение и веселие, българските мелодии и ритми разтанцуваха сърцата на всички гости. Участниците се потопиха в музикалните изпълнения, които провокираха силни емоции на гордост, принадлежност и любов към българското.

На събитието присъстваха и представители на българската църква и училище в Манхайм, които допринесоха за усещането за общност. Заедно доказахме, че България е там, където има българи. Съхраняването на българските ценности и разпространението им зад граница е предизвикателство, което може да се преодолее единствено чрез силен патриотизъм и сплотеност. Затова българската църква и училище в Манхайм са ценни и необходими в каузата за опазване на българския дух отвъд границите на родината.

Специални гости на честването бяха известните български артисти Асен Блатечки и Антоанета Добрева - Нети. Тяхното присъствие създаде чувство за близост до дома и предразположи всички гости да усетят духа на празника по-силно. Нети рецитира едно от най-патриотичните произведения на патриарха на българската литература - Иван Вазов, “Българският език”, което събуди възхищение у публиката и добави още повече магия и вълнение към събитието.

На фона на празничното настроение и радост, гостите се насладиха на кулинарно състезание за най-вкусните български ястия и сладкиши. Публиката излъчи своите фаворити, чиито усилия бяха отличени със символични награди и почетни грамоти. Ароматите на домашно приготвените специалитети направиха атмосферата още по-приветлива и уютна, като всяко ястие разказваше своята история и припомняше за българския традиционен вкус.

Честването на 3-ти март от сдружението "Бай Ганьо" в Манхайм, Германия, бе незабравимо изживяване, което напомни на всички участници за връзката им с “всичко българско и родно”. С топлота и ентусиазъм, присъстващите споделиха емоциите и носталгията си, правейки този ден паметен и значим за всички.

Текст: Симеон Скачков, Радина Славова

Снимки: Ева Кехайова

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта