Българското неделно училище „Д-р Стамен Григоров“ към Постоянното представителство на България в Женева отпразнува своята 40-та годишнина
20.06.2024

С празнична програма, подготвена от учениците по случай 40 годишнина на Българското неделно училище „Д-р Стамен Григоров“, целия колектив на училището отбеляза празника сред гости и приятели, както и с участието на изпълнители на съвременна естрадна музика от България.

На събитието бяха прочетени приветствени слова по случай празника от името на служебния министър на образованието и науката на Република България, проф. Галин Цоков и на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина към министъра на външните работи, г-жа Райна Манджукова. От името на изпълнителния директор на ИАБЧ бе връчен и почетен плакет на училището по случай празника за принос в съхраняването на българския език, култура и традиции.

В обръщението си към присъстващите постоянният представител на Република България към ООН-Женева, посланик Юрий Щерк, подчерта, че едно от основните права на гражданите в демократичните общества е правото на избор: да запазят и заздравяват връзката си с Родината, макар да живеят далеч от нея, като осигурят на децата си възможност за усвояване на българския език и познания за България, за нейната литература, култура и история, традиции и обичаи. Посланик Щерк пожела на БНУ „Д-р Стамен Григоров“ и занапред успешно да изпълнява ключовата си роля на мост и жива връзка между българската общност в Женева и страната ни.

По време на тържественото събитие бяха връчени дипломите на завършилите пълния курс на обучение в училището и удостоверения на успешно приключилите учебната година ученици, както и награди на участниците в организирания от БНУ международен ученически конкурс „Приказки за киселото мляко“, посветен на патрона на училището – откривателя на биохимичните процеси, свързани с ферментацията на киселото мляко, д-р Стамен Григоров.

Снимки: Официална фейсбук страница на Постоянно представителство на Република България в Женева, Швейцария

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта