Новини
Българският събор "Нишка от корен“ в Мюнстер, Германия обедини българите за поредна година
20.06.2024

Българско културно сдружение и читалище "Малката България", град Мюнстер с председател Катя Бялкова и с подкрепата на доброволци и организатори за пореден път реализираха традиционния събор "Нишка от корен“ в Мюнстер, Германия, който събра гости, приятели и посетители в града.

Събитието обедини българи от всички краища на Германия, Нидерландия, Австрия и България, „ до мястото, в което се изгубваш в миналото и е толкова осезаемо, истинско, близко и свидно, че те кара да възкликнеш "тук е у дома"!“ , споделят организаторите за събитието.

Целта и желанието на инициаторите е, чрез събитието да ни върнат към корените ни, заедно с помощта на магията на Българския фолклор и старите занаяти, които с историята си да ни поведат през вековната традиция на родината.

Идеята, превърнала съборът "Нишка от корен" в най-голямото българско събитие в Германия, и тази година предизвика голям интерес и наложи неговото осъществяване в два поредни дни – 18-ти и 19-ти май. Събитието премина под патронажа на Вицепрезидента на Република България, Н.Пр. госпожа Илияна Йотова, която откри събора заедно с г-жа Ангела Щелер, представляваща кмета на гр. Мюнстер, господин Маркус Леве и Посланикът на Република България във федерална Република Германия, господин Григор Порожанов.

„Няма Малка България, защото България е само една, каза госпожа Илияна Йотова на откриването на събора...“, разказват организаторите, като споделят, че толкова осезаемо искат да задържат този спомен, че го превръщат  в реалност с кичестото розово дръвче-символ на България, което е подарък от Вицепрезидента на Република България, Н. Пр. госпожа Илияна Йотова, което тя засади символично.

Съборът бе посетен от 1500 посетители, 285 танцьори, певци и музиканти; 17 танцови формации, 20 представители на автентични занаяти, собственици на дюкяни, организатори и доброволци.

Специални плакети получиха ръководителите на танцовите групи, немските гости и ръководството на музея на занаятите "Мюленхоф". С емблематичната статуетка на събора, с която се подкрепя каузата в помощ на деца с увреждане и списание "Нишка от корен – съборите на малката България " си тръгнаха Вицепрезидентът на Република България, Посланик Порожаноев и кмет Ангела Щелер. Благодарствена грамота с герба на Република България получиха всички участници в програмата, за което помогна Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Организаторите изказват своите специални благодарности към Ансамбъл "Пирин" с ръководител Мирослав Димитров; етно фотографа Асен Великов, който за пореден път запечата в скъп спомен прекрасната емоция и на всички приятели, уважили този празник на Българщината и очакват всички отново 18.05.2025 г в музея на занаятите "Мюленхоф".

Снимки: Асен Великов

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта