Новини
Българските училища в Рим и Флоренция отвориха врати
25.09.2023

И тази година Българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим отвори врати, за да продължи своята мисия в разпространяването на българския език и култура зад граница и да посрещне своите стари и нови ученици и техните семейства.

В празничния ден Н.Пр. г-н Тодор Стоянов – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Италия уважи деца и гости и приветства всички с началото на новата учебна година. Празничният ден завърши пред паметника на Иван Вазов в италианската столица, където деца, родители и учители поднесоха цветя и рецитираха стиховете на Патриарха на българската литература.

Важна част от работата на училището се отнася до издирване, преводи и публикуване на текстове, посветени на италианско-българските връзки, създаване на късометражни филми за събития и личности, сближавали двата народа. На откриването на учебната година беше представен двуезичен филм за скулптора Арналдо Дзоки, автор на емблематични паметници в София, Русе и други български градове. Филмът „Свобода от бронз и камък“ е реализиран от българското училище в Рим съвместно с децата от ЧДГ "Смехорания" – Русе, които от тази година започват сътрудничество по различни образователни проекти.

На събитието беше представена и изложбата „Приказният свят на природата 23“, организиран от СНЦ „Дунавско сияние“ - Русе. Г-н Емил Георгиев, на когото принадлежи идеята за изложбата, споделя, че в четвъртото издание на русенския форум са взели участие над 700 млади творци от цяла България, както и на българчета, живеещи в Италия, Испания, Люксембург, Германия, Великобритания, Румъния, Франция, Дания и САЩ.

В събитието участваха и преподаватели от ВТУ ”Св.св. Кирил и Методий”, гостуващи по повод обсъждането на проблеми, свързани с преподаването на български език и култура в чуждоезикова среда, нови форми на квалификация и учебни ресурси чрез Националната програма "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина" и чрез ресурсите на програма Еразъм+. Бяха обсъдени планове за помощ от страна на ВТУ за каталогизиране на архиви и дарения, свързани с българската история, култура и наука, както и възможността за използване на базата на американския Temple University в Рим, чийто декан е българката доц. Емилия Занкина.

Не по-малко вълнуващо бе преживяването за учениците и родителите във Флоренция, където първият учебен ден бе окрилен от думите на една от най-големите българки на нашето време, световноизвестната оперна прима Райна Кабаиванска, която пожела на всички деца в Италия успешна нова година! Усмихнати и пълни с положителен заряд деца и още по-мотивирани учители и родители прекрачиха отново прага на българското училище в града на Медичите! Специални благодарности бяха отправени към всички деца, родители и учители от управителния съвет на училището за всеотдайността и мотивацията да продължат заедно напред и нагоре по пътищата на знанието!

Текст и снимки: Венета Ненкова, Българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта