Новини
Български компании изпратиха компютърна техника на българските деца в Украйна
01.06.2023

Нов социално значим проект, чиято основна цел е набиране и предаване на компютърно оборудване за обучението на деца от български произход в Украйна и за развитието на българската общност там стартира през март тази година.

Със съдействието на Изпълнителната агенция за българите в чужбина организаторите получават и обработват над 90 заявления от украински културни и образователни институции за получаване на компютърно оборудване за обучение и работа. В средата на май екипът на проекта на компанията Netpeak Bulgariа лично посещава 11 училища, библиотеки и културни центрове в Одеска област и град Миколаев. Към експедицията се присъединяват и журналисти от Българската национална телевизия и Българското Национално Радио - Варна, които до месец ще представят филм за експедицията в украинска Бесарабия. В екипа на експедицията са: Геннадий Воробьов - инициатор на проекта; Тетяна Бондаренко - ръководител на проекта и куратор на украински социални проекти в България; Александър Барон - етнофотограф, редактор на изданието "Бесарабски фронт"; Олга Колот – директор на българско неделно училище в гр. Миколаев, Украйна; Мария Плачкова - журналист в Българската национална телевизия.

От старта на кампанията до сега организаторите на проекта съвместно с други български компании като KvantService, IBS Bulgaria, Stenik, Ozone, SoftUni, eDesign, ReStore, Superhosting, Limacon, Grind Web Studio, IT Step, събират над 400 единици офис техника: компютри, монитори, телевизори, принтери, лаптопи и други. Преди изпращането оборудването е проверено и настроено, благодарение на съвместните усилия на хората.

Украинските общообразователни училища, в които учат предимно българи по етнически произход, получават от българските компании 90 напълно оборудвани компютърни учебни места. „Още преди войната аз изпращах офисна техника в украинските училища,“, казва Геннадий Воробьов, основател на Netpeak Bulgariа и главен инициатор на проекта “а днес усещам, че този проект има още по-голям смисъл, и е необходим за развитието на българското наследство в Украйна. Нашият проект днес създава важни нови връзки между България и Украйна, която е дом на голям брой етнически българи“.

Днес проектът продължава своето развитие. Екипът търси нови възможности за съвместно решаване на проблеми, актуални за българската общност в Украйна.

Можете да изпратите своята заявка, за да станете част от проекта, или да научите повече за инициативата във Facebook страницата на Netpeak Bulgariа.

Снимки: Любезно предоставени от Netpeak Bulgariа 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта