Българска народна музика прозвуча от сцената на Филхармонията в Тимишоара по случай деня на Банатските българи
25.10.2024

На 20.10.2024 г. се проведе Концерт: „ГЛАС“ – Симфонична интерпретация на българската музика по случай Деня на банатските българи. Концертът беше с български народни песни, изпълнени от Филхармония „Банатул“, в симфоничен аранжимент от младия композитор Денис Арделян – банатски българин от с. Стар Бешенов. Диригент беше Константин Илиевски, гост-музикантът от България - Живко Василев - кавал и разбира се с вокалите на Надя Шехаби и Елена Дойчева – Драгомир – номинирана за българка на годината - ежегодната награда на ИАБЧ. Събитието се превърна в един невероятен празник на музиката, български фолклорни песни през симфоничния прочит на един млад композитор – банатски българин. 

Официални гости на събитието бяха Посланикът на България в Букурещ, г-н Радко Влайков, г-н Динчер Джафер, зам.-министър при Отдела за междуетнически връзки при правителството на Румъния, г-жа Ива Крумова, гл. експерт, референт за Румъния в ИАБЧ, които приветстваха публиката и музикантите след края на концерта.

Г-жа Ива Крумова прочете поздравителен адрес от името на г-жа Манджукова и награди г-жа Дойчева-Драгомир с почетен плакет за номинацията и в конкурса „Българка на годината“, както и с икона на българската светицата св. Злата Мъгленска, чието име носи конкурсът. Почетният плакет е за принос в съхраняването и популяризирането на българското фолклорно и духовно наследство.

В рамките на посещението си, експертът Ива Крумова проведе и срещи с посланика на България и зам. министъра в седалището на СББР в Тимишоара, както и с представители на българската общност в града. Тя посети също и с. Стар Бешенов, където имаше среща с директора на гимназията. 

Снимки: ИАБЧ

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта