Новини
20-годишнина на студентското сдружение ,,Бай Ганьо” в Германия
30.04.2024

Българската организация на студентите в Манхайм, Германия, отбеляза 20 години от своето създаване. Това неправителствено сдружение има за цел да обединява нашите сънародници в чужбина, носейки със себе си българските ценности, уют и традиции, но и помагайки на своите членове да се интегрират в европейската държава.  

На 20.04.2024 г. беше проведена церемония по случай 20-тия рожден ден на „Бай Ганьо”. Стартът се изрази в подобаващо посрещане на гостите с шампанско, вино и безалкохолни напитки, както и питка с мед приготвена от Тина Маламова.

След настаняването в залата, започна програмата с водещи настоящият студент - Симеон Скачков и бившата председателка на сдружението - Теа Стоянова, които споделиха за подкрепата, получена от организацията при сблъскването им с предизвикателствата на следването в чужбина. Текущата председателка на ,,Бай Ганьо” - Радина Славова, изнесе реч, която успя да докосне сърцата на публиката. На сцената тя прие от името на сдружението почетен плакет за принос към българската общност зад граница от Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

Последваха носталгични разкази и топли пожелания от самите основатели на дружеството, предшествани от емоционално изпълнение на песента ,,Девойко, мари хубава” от Велико Тотев, оперен певец, тенор на Националния театър в Манхайм. Програмата включваше и интерактивна част, в която всички бяха поканени да изразят какво значи организацията за тях, а после и сегашните органи на управителното ръководство отговориха на този въпрос в кратко видео. Имаше тържествена украса, празнична атмосфера, торта и традиционни български народни хора̀, представени от ансамбъла ,,Бай Ганьо” към Института за спорт в Университета в Манхайм. Към тях се присъединиха почти всички присъстващи и заедно се потопиха в магията на българските музика и танци. 

След събитието гостите имаха възможността да се насладят на богат кетъринг, ръчно изготвен от Сара Шабанова, също студентка и активен член на сдружението. Подкрепа оказаха и компания за ИТ консултиране, студентска инициатива, Александър Пенев и неговият бизнес за българска крафт бира и българският магазин в Манхайм. Почетни гости бяха и представители на Българско академично сдружение „Кирил и Методий“, Карлсруе.

Тържеството по повод 20-годишнината успя да отрази историческия път и значението на сдружението ,,Бай Ганьо” за българската общност в чужбина - ,,Нашето име е нашето предизвикателство”. Присъстващите бяха заредени с емоции, вдъхновение и с вълнение за бъдещето.

Текст и редакция: Йоана Дръндарова и Радина Славова

Снимки: Ева Кехайова

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта