Акценти
Сподели:
Среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. Илия Гюдженов с г-н Николай Милков, който ще замине във Франция посланик на Република България
04.01.2021

На 04.01.2021 г. в Държавна агенция за българите в чужбина се състоя среща на председателя проф. Илия Гюдженов с г-н Николай Милков, който предстои да замине в Париж като извънреден и пълномощен посланик на Република България във Френската република.

Във Франция са създадени както асоциации на сънародниците, така и френско-български сдружения. Някои от тях проявят траен интерес към популяризирането на българската духовност, култура и изкуство.

Основани са няколко български съботно-недени училища. Те имат финансовата подкрепа на българската държава.

Няколко български училища активно се включват в дейности и инициативи на агенцията, като традиционните конкурси за изобразително изкуство, литература и народно творчество.

Всяка от структурите търси и намира своя облик и интерес за реализиране на дейности. Все още са сравнително малко взаимодействията  между организациите.

Разисквани бяха възможностите за сътрудничество и взаимодействия.

В състоялия се разговор и в присъствието на държавния експерт Димитър Карарусинов  бяха представени някои особени моменти в развитието  на българската общност във Френската република.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта