Акценти
Сподели:
Среща на председателя на ДАБЧ проф. д-р Илия Гюдженов и консула на Република България в град Тараклия, Република Молдова г-н Ангел Маринков
31.12.2020

На 31 декември 2020 година се проведе среща между председателя на Държавната агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов и консула на Република България в град Тараклия, Република Молдова  г-н Ангел Маринков. 

Бяха засегнати въпроси,  касаещи нашите сънародници в чужбина, проблеми и перспективи като бе подчертана главната роля на подържане на връзки, обмен и сътрудничество във всички аспекти на културата.

Тази среща е поредна стъпка за продължаване на сътрудничеството и подкрепа в различни и важни посоки като обмяна на опит, с цел постигане на ефективност и ползотворност по въпроси, касаещи българската диаспора в град Тараклия, Република Молдова. 

Район Тараклия е център на българите в Молдова. Повече от 200 години там живеят преселници, които съумяха да запазят във времето своята българска културна идентичност и най-вече – българския си език.

В Тараклия функционират – Професионален ансамбъл за народни танци „Родолюбие”, български народен театър „Смешен петък” – който почти всяка година, чрез ДАБЧ и финансовата подкрепа на институцията, участва в престижен фестивал за театрално изкуство в Тополовград на името на „Велко Кънев”. 

В Тараклия се намира и Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак”, който предлага възможности за качествено образование в различни специалности.

Тараклия се е утвърдил като административен, културен и академичен център, където се поддържа българската идентичност сред над 50 000 българи.

Проведената среща между председателя на Държавната агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов и консула на Република България в град Тараклия, Република Молдова  г-н Ангел Маринков премина ползотворно и определено създаде предпоставка за бъдещи срещи и обмяна на опит и идеи, касаещи работата с диаспората ни в Република Молдова.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта