Акценти
Сподели:
Български книги в Библиотеката на Конгреса в Буенос Айрес
02.11.2021

В Аржентина почитаме българските празници, като Деня на народните будители: светла дата в празничния календар. Българската общност в Аржентина се прекланя пред паметта на видните народни синове. Повечето дружества на потомците на преселили се някога в Аржентина българи носят имената на някои от тях: Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов.

Гражданската асоциация “Българите в Аржентина” никога не пропуска да отдаде дължимото на будителите. Тази година организацията от Буенос Айрес отбелязва светлия ден по особен начин.За пръв път в историята на българската емиграция в Аржентина произведения на родни автори се предоставят на едно от най-авторитетните книгохранилища на латиноамериканската държава.

Дарението е съвместна акция на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“ и Съюза на българските писатели в чест на 1 ноември - Деня на народните будители. Родолюбивото дело вече намери място и в специална емисия, излъчена от медията на Асоциацията - интернет телевизия „LosBúlgarosTV“ - единственото българско информационно средство от този тип на южноамериканския континент.

През 2020 година Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“сключи договор за взаимно сътрудничество със Съюза на българските писатели. Основната му цел бе снабдяването с българска литература на Конгресната библиотека в Буенос Айрес. Създадена през 1859 година, тя е една от най-големите в Аржентина и има висок престиж не само в страната, но и в целия регион.За съществуващата многобройна българска диаспораналичието на произведения на наши творци в тази влиятелна културна институция е от огромно значение.

За да се осъществи изпълнението на споразумението, Съюзът на българските писатели с председател Боян Ангелов организира широкомащабна дарителска кампания за набиране на книги. Особено се открои неуморната и безкористна дейност на Георги Николов, свързана с реализирането на това начинание. Самият той се е специализирал в литературната история и критика, като популяризира творчеството на български писатели зад граница от началните години на родната емиграция и до наши дни.

Даряването на български книги за Конгресната библиотека в Буенос Айрес е жест на заздравяване и доразвиване на културните взаимоотношения между Аржентина и България. Актът съвпада с честването на 90-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни - събитие, което “Los Búlgaros TV” неотдавна отбеляза в свое предаване.

Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“ и Съюзът на българските писатели избраха да вървят заедно по стъпките на народните будители, да спазват заветите им и да продължават тяхното дело защото жив е българския дух и милеем за Родината.

Аксиния Иванова, председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта