Акценти
Сподели:
Българка на годината – 2022
28.02.2023

Българската жена, сестра и майка винаги са били пример за подръжание. Всеки един от нас знае, колко важна и значима е ролята на жената, като обединител, вдъхновител и мотиватор на малки и големи за по-добро и светло бъдеще. С конкурса „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2022“ искаме да изкажем признателността си към всички тези дами, успели да запазят българското зад граница. Искаме да им кажем, че им благодарим за старанието да развиват и популяризират страната ни, чрез своите активности, дейности и начинания извън пределите на България.

С наградата искаме да покажем, колко борбена и силна е българската жена, точно каквато е Света Злата Мъгленска. Тя е българска и гръцка светица, великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество на българските земи. Ражда се в бедно българско семейство в село Слатина, Мъгленско, Южна Македония, днес Хриси в държавните граници на Гърция. Злата има още три сестри. Още от малка си проличава нейната рядка телесна и душевна красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима християнска вяра. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе страданията на великомъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и заедно с други турци я отвличат. Той поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не склонила глава дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците като разбират, че не могат да я склонят, дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 г. Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други православни църкви я почитат на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ.

Вдъхновени за поредна година от тази история, с огромна радост искаме да ви напомним, че все още можете да ни изпратите своите номинации за „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2022“. За конкурса могат да бъдат предлагани българки, живеещи извън родината, които със своята активност са допринесли за опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света. Защитават българското национално достойнство; покрепят развитието на българските сдружения в чужбина; участват в организирането на благотворителни акции и хуманиратни проекти посветени на България; подкрепят популяризирането на българската култура, историческото наследство и традиции в съответните държави.

Ако сте българско сдружение от чужбина или сте техен партньор; българска медия от страната или чужбина; организация или институция в България, работата на която е съврзана със сънародници в чужбина или сте инициативна група от българи, организирали се за конкретна номинация от България или чужбина, можете да участвате, като дадете своите предложения.

Всичко, което трябва да направите е да дадете своята номинация и да попълните формуляра за участие.

Знаем, че има много българки, които заслужават това отличие! Дайте шанс и гласност на инициативите и дейностите на дамите от вашата общност, защото сме сигурни, че техните истории си заслужават да бъдат разказани и чути!

Формулярът за номиниране може да видите ТУК

Снимка: ИАБЧПолитика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта