Новини
Шеста международна Еразъм седмица във Великотърновския университет
05.07.2024

От 26 до 28 юни 2024 г. във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе Шестата международна Еразъм седмица под надслов „Български училища зад граница. Студентски практики“. Събитието събра на едно място представители на българските неделни училища от чужбина, които споделят ползите и предимствата от взаимността между студентските практики и образователните институции.

В програмата се включиха множество български неделни училища, включително Българското училище „АзБуки“ в Рим и Колеферо. Те изтъкнаха важността на партньорствата с университетите и ролята на студентите в обучителния процес. Участниците обсъдиха как тези практики помагат за професионалното развитие на младите бъдещи учители и какво значение имат те за образователните институции.

Като част от програмата на събитието, във Великотърновския университет беше връчено дарение от над 330 детски книжки. Книжките бяха събрани чрез благотворителна акция на служители, преподаватели и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Това дарение е предназначено за децата, обучаващи се в българските неделни и целоседмични училища в Европа, включително и за учениците от БУ „АзБуки“.

Официалното връчване на дарението беше извършено пред учителите, участващи в Шестата международна Еразъм+ седмица „Български училища зад граница“. Те приеха с благодарност книжките, които ще допринесат за обогатяването на библиотеките в техните училища и ще насърчат децата към четене и познание.

Събитието е още едно доказателство за силата на сътрудничеството и взаимната подкрепа между образователните институции и българските общности в чужбина. То подчертава колко важно е да се инвестират усилия и ресурси в образованието на децата, независимо къде се намират те и да се подкрепя връзката им с родната култура и език.

Програмата на Шестата международна Еразъм седмица включваше разнообразни активности и дискусии, насочени към обмен на опит и добри практики между участниците. Като ползи от студентските практики можем да отчетем факта, че  представители на неделните училища и университети обсъдиха как студентските практики допринасят за качеството на образованието и професионалното развитие на бъдещите учители.

Беше обърнато внимание на взаимодействието: разисква се как партньорствата между българските неделни училища и университетите могат да бъдат засилени и какви са възможностите за бъдещото им сътрудничество. Обсъдена беше ролята на младите учители: особено внимание беше отделено на това как те могат да допринесат за иновативните подходи в образованието.

Шестата международна Еразъм седмица във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ бе изпълнена с вдъхновение, с нови идеи и практически решения. Успехът на събитието показва колко важно е да се поддържат и развиват връзките между българските училища в чужбина и образователните институции в България.

Дарението от над 330 детски книжки изразява подкрепата и загрижеността на българската академична общност към децата, обучаващи се зад граница и е стъпка към укрепване на българската идентичност сред младите поколения българи по целия свят.

Снимки и текст: Мариола Георгиева, БНУ „АзБуки“ – Рим и Колеферо, училищен ръководите

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта