Новини
Градина с български рози в Пенуортъм прайъри академи в Престън, Великобритания
05.07.2024

По инициатива на Българско училище "Иван Вазов" - Престън и филиал Ланкастър преди седмица българската общност в Престън, Великобритания се сдоби със своя розова градина. 

Три български маслодайни рози бяха засадени в градините на Пенуортъм прайъри академи (Penwortham Priory Academy), в което за трета поредна година се провеждат и занятията на българските деца, които посещават Българско училище "Иван Вазов" - Престън и филиал Ланкастър. 

На специалната церемония по засаждането на розите присъстваха директорът на Penwortham Priory Academy  - Мат Ийстъм, Strategic Estates Development Manager на Penwortham Priory Academy  - Кийт Болтън, училищният ръководител на БУ "Иван Вазов", Престън - Ралица Бойкова и градинарят Крис Фарън. 

Розите бяха донесени специално за случая от училищния ръководител на българското училище и бяха посрещнати с признателност и огромно внимание от целия екип на Penwortham Priory Academy. Градинарят, Крис Фарън, обеща тържествено да се грижи за малка частица от България, която ще цъфти и ще ухае на английска земя.

Въпреки ветровитото време и неприятния дъжд, който валеше в момента на събитието розите бяха посадени, а до тях засия и малка табела, с която от името на цялата българска общност, се изказват огромни благодарности за помощта, доверието и сърдечното отношение, които всички получават от ръководството и екипа на Penwortham Priory Academy. 

В последния ден от тази учебна година учениците от Българско училище "Иван Вазов" - Престън и техните родители посетиха малката розова градина, а след това получиха и по един мускал с розова есенция, специално донесен от Розовата долина на България. 

Снимки: Ралица Бойкова, училищен ръководител на Българско училище "Иван Вазов" - Престън и филиал Ланкастър

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта