Новини
Започна новата учебна година в българските училища зад граница
19.09.2023

Българските училища зад граница откриха новата учебна година. В следващите редове ще може да прочетете и видите част от настроението, емоциите и преживяното от децата, родителите, учителите и ръководителите в българските училища зад граница. Запечатани са вълнуващи кадри, от началото на новата година и са описани с думи, които предават емоцията, вълнението и радостта на малки и големи жадуващи да получават и да дават знания.

Снимки и информация: АБУЧ

Текстове и снимки от откриването на новата 2023-2024 учебна година миналия уикенд в български неделни училища в Чикаго, Ню Йорк, Ню Джърси - САЩ; Хамбург, Саарбрюкен и Кайзерслаутерн - ФР Германия; Рим и Колеферо - Италия.

 

БУ "Васил Левски" - Саарбрюкен и Кайзерслаутерн

 

 

За българско училище "Васил Левски" и в Саарбрюкен, и в Кайзерслаутерн учебната година бе открита на 10 септември.

УСПЕШНА УЧЕБНА 2023/2024!

Евелина Аврамова-Ганева

 

Българско училище в Хамбург

 

 

За 22-ри пореден път удари първият учебен звънец в Българското училище в град Хамбург...

Тържествено и по традиция с много вълнение, цветя и пъстрота започна учебната година в Хамбург. Първият учебен ден винаги е бил запомнящ се, но тази година празникът беше двоен и още по-емоционален. Учители, ученици и родители отбелязаха първия учебен ден с традиционната церемония по посрещане на националния трибагреник в двора на новата сграда на Българското училище в гр. Хамбург. Благодарение на проявеното разбиране и гостоприемството от страна на Kath. Schule Am Weiher, се сбъдна една дългоочаквана мечта: училището успя да събере голяма част от възпитаниците си на едно място, а именно в 6 класни стаи, предназначени за ученици от предучилищна възраст до 6 клас.

 

 

Новата учебна година започва и с нови предизвикателства: За първи път прага на Българското училище в гр. Хамбург прекрачиха 170 ученици от предучилищна възраст до 12 клас, разпределени в 16 паралелки. За сияещите 23-ма първокласници и развълнувани нови родители, класните ръководители, екипът на училището, родителският съвет и по-големите ученици бяха подготвили топло и емоционално посрещане.

Честит първи учебен ден, скъпи ученици! Нека новата учебна година е изпълнена с много нови знания, приятелства и усмивки.

Честит първи учебен ден, скъпи първокласници! Започва нова страница в живота ви – ще научите много интересни неща за България и ще създадете много добри приятели, които ще останат с вас завинаги.

Весела и спорна година и на преподавателите, родителите и ръководството на Българското училище в град Хамбург!

Българско училище в Хамбург

 

БУ "АзБуки" - Рим и Колеферо

 

 

Удари първият звънец за БУ "АзБуки" в Рим и Колеферо към Културна асоциация "Асен и Илия Пейкови", Италия!

Започна се!

Напред и нагоре!

Успешна и здрава да е 2023-2024!

Моли Георгиева

 

БУ "Джон Атанасов" - Чикаго

 

 

Добре дошли, мили деца, в българско училище "Джон Атанасов" - Чикаго!

За поредна година учители, родители и ученици откриха новата учебна година с гласа на звънеца обвит в здравец, с традиционната питка с мед, с възторжени български слова и песен!
Щастливи сме да посрещнем нашите ученици отново, да приветстваме и новите ни малки и големи българчета, които за първи път прекрачват прага на училището ни!

Заедно с нашите партньори от Културен център "Магура", в съботните дни започват заниманията по Български език и литература, по История и цивилизации, География и икономика!

Втората ни база в Ривър Гров посрещна в неделя своите ученици и с много радост и вълнение продължаваме да ги учим на българско четмо и писмо!

Нашето онлайн училище обединява деца от различни градове, свързва ги по уникален начин и им предлага съвременно обучение през Google Workspace!

На добър час, деца! Бъдете вдъхновени, упорити и креативни!

Българско училище "Джон Атанасов"

 

БУ "Света София" - Чикаго

 

Източник: ФБ профил на Светослав Станков

Новата учебна 2023-2024 година в БУ "Света София" към Българската православна църква "Света София" в Чикаго бе открита тържествено миналия уикенд. Тържеството бе уважено от българския генерален консул.

 

БУ "Роден край" - Кранфорд, Ню Джърси

 

 

Честит първи учебен ден!

За 7-ма поредна година училище "Роден Край" отвори врати за своите ученици от Ню Джърси. Както традицията повелява, посрещнахме нашите възпитаници с питка хляб и китка здравец.

 

.

Първият звънец удари... За да бъде годината успешна и напред да ни върви, по стар български обичай лиснахме вода и пристъпихме към класните стаи.

На добър час!

БУ "Роден край" 

 

Български детски хор и училище "Гергана" - Ню Йорк

 

 

Откриването на 20-та учебна година на училище "Гергана" - Ню Йорк на 10 септември 2023 г. беше вдъхновяващо за герганчетата и емоционално за всички присъстващи деца, учители и родители.

Генералният консул на Р България, г-н Ангел Ангелов, заедно с ръководителката на училището, г-жа Нели Хаджийска, приветстваха мило както децата на "Гергана", така и нашите гости от "Таласъмче" - София.

 

 

Малките артисти, които са настанени в 10 гергански семейства за една седмица, ни подариха блестящо изиграна приказка-премиера "Спящата красавица и трите феи". Пиесата е дело на талантливия режисьор Тодор Янкулов, на хоровия диригент и композитор Димитър Костанцалиев и на хереографа Юлиана Томова. Децата от "Таласъмче" ще играят още три пъти същата приказка в Софийската опера през м. ноември и м. декември 2023 г. Всички в залата гледаха представлението със затаен дъх и аплодираха без спиране поредната картина на сцената.

 

 

Многобройните първокласници на "Гергана" бяха първите, които минаха "по вода", отчупиха от питката и получиха учебниците си.

Училище "Гергана" организира и втория концерт на "Таласъмче", на 13 септември 2023 г., от 18:45 часа, в Генералното консулство на Р България в Ню Йорк. 

Училище "Гергана" - Ню Йорк

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта