XXVI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
31.05.2024

Двадесет и шестото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен е в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен и Изпълнителна агенция за българите в чужбина. Фестивалът се проведе от 8 до 10 май 2024г. Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, отдавна надхвърлило националните ни граници, с ясна визия за развитие, с все по-голяма институционална подкрепа.

Това е единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене като тази година премина под патронажа на Министерството на културата. Този фестивал е събирателен и обединяващ хора с идеи, мнения, място за обмен на контакти и успешно трансгранично сътрудничество.

В програмата на фестивала взеха участие с  различни писатели като Весела Фламбурари, Силва Налбантян – Хачерян, Слави Стоев, Илка Бирова, Цвета Брестничка, Благой Д. Иванов, Мария Донева, Никола Райков, Елизабета Георгиев и други. 

В рамките на инициативата се откри изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Йордан Радичков”, посветен на 95г. от рождението на писателя. Важен момент в програмата на 26-то издание на фестивала бе реализираната кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Бяха представени доклади и на участници от българските общности в чужбина от Република Сърбия и Гърция.

 Модератори на майсторски клас на тема „От илюстрация към анимация. Иновации и тенденции“ бяха художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и Мая Бочева.  

Националната награда на фестивала "Константин Константинов", която е разпределена в четири категории – "Автор", "Цялостен принос", "Илюстратор", "Издателство“ и награда на детското жури бе връчена на тържествена церемония в Драматичния театър "Стефан Киров" в присъствието на служебния заместник-министъра на културата Амелия Гешева. За "Цялостен принос" наградата бе връчена на писателката Цвета Брестничка, автор на 4 книги за възрастни и 15 за деца. Тя вече е била носител на наградата в категория "Автор“ през 2023 за книгата “Истории с крачета". В категория "Автор“"отличието получи Благой Димитров за книгата "Тринайсет чудовища за Хелоуин". В категория "Илюстратор" наградата отиде при Елена Жаблянова. За шеста поредна година беше присъдена и награда на детско жури в категория "Автор". То определи за носител на наградата писателя Никола Райков за книгата му "Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче".

Снимка: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта