Новини
Втори международен фестивал за авторски детски и юношески театрални пиеси и песни „Децата на България“ се проведе в САЩ
15.04.2024

В края на м. март в Чикаго бе проведен Вторият международен фестивал за авторски детски и юношески театрални пиеси и песни „Децата на България“ по идея на Бойко Антонов, съосновател на българското неделно училище „Академия Христо Ботев“ във Вашингтон.

Всички произведения (пиеси и песни) бяха изпълнени на български език.

Фестивалът, който е с конкурсен характер, се проведе след първоначална селекция от специално определено професионално жури на потенциалните участници. Във финалната част на конкурса допуснатите спектакли и песни бяха представени в Малко българско училище в Чикаго. Оценките на журито бяха за драматургия, за драматична пиеса или куклено шоу, режисура, сценография и костюми, музика, хореография, актьорско изпълнение.

Повече за програмата на Фестивала в Чикаго - на Фейсбук-страницата на @Малко българско училище / Little Bulgarian School:

https://www.facebook.com/events/1806035803239314/?ref_source=newsfeed&ref_mechanism=feed_attachment&action_context=%257B%2522action_history%2522%253A%2522null%2522%257D&_rdr

Българските деца от Театрална школа “Храмът на Мелпомена” от Кипър спечелиха първа награда в категория „Поетичен танцов спектакъл“ във Втория международен фестивал за детски и юношески пиеси и песни “Децата на България”.

Линк към наградите – на Фейсбук-страницата на @Детска Театрална Школа в Кипър "Храмът на Мелпомена"

https://www.facebook.com/photo/?fbid=928574895727824&set=ecnf.100057259668307

В продължение на театралните изяви на българските деца в САЩ, театрална школа "Храмът на Мелпомена" – Кипър, с режисьор Моника Мелеки и помощник-режисьор Цветана Папаставру, зарадваха българската общност в Ню Йорк с прекрасно изпълнение на пиесата "Приказка за другото овчарче" по Стефан Цанев. След представлението децата имаха майсторски клас по актьорско майсторство от актрисите Моника Мелеки и Джина Ди Донато, както и прием организиран от българското училище и хор "Гергана".

Повече за събитието в Ню Йорк – на сайта на Генералното ни консулство - https://www.mfa.bg/embassies/usagc/news/40742

След това талантливите български деца от Детска Театрална Школа в Кипър "Храмът на Мелпомена" и вокална група „Бамбини“ от гр. Пловдив, отпътуваха за Посолството на България във Вашингтон, където представиха пиесата “Приказка за другото овчарче” по Стефан Цанев. Музикалната програмата включваше авторски прочит на популярни български песни, както и фолклорни изпълнения под съпровод и акомпанимент на Димитър Донев. Специален акцент в програмата беше изпълнението на пиано на 5-годишната Калина.

Повече информация и снимков материал – на Фейсбук-страницата на Посолството на България във Вашингтон:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=824482416389165&set=pcb.824482976389109&locale=bg_BG

Снимки: Офицални интернет страници на посочените в текста източници

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта