Вълнуващ празник на Българското училище „Христо Ботев“ в Страсбург
17.06.2024

С концерт и интересна книга Българското училище в Страсбург отбеляза тържествено 15 години от създаването. Училището функционира към Европейска асоциация в този френски град. В нея членуват българи и французи.

Асоциацията подпомага училището при организирането на извънкласни дейности.

В предложена арт работилница малките българчета в Страсбург имат възможност да се запознаят с разнообразието на българските традиции от различни фолклорни области, да познават и възпроизвеждат фолклорни празнични обичаи и ритуали.

Провеждат се тематични занимания по рисуване и пластично изкуство.

В концерта прозвучаха стихотворения и бяха изпълнени български народни танци. Представени бяха стихотворенията „Хубава си, моя горо“ в съпровод на флейта и „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев.

Малки и големи ученици танцуваха ръченица. Изпълнено беше емблематичното за българите извън България стихотворение „Я кажи ми, облаче ле бяло“.

В спектакъла участва и фолклорният ансамбъл "Хоро" от Фрайбург, Германия.

Издадена е книга „Към българските корени“. В нея има есета, разкази, стихотворения, литературни преводи, рисунки и комикси.

Подготвени в часовете по творческо писане, произведенията на младите таланти са представяни в конкурси или на училищни тържества.

Снимка: Интернет, архив

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта