Новини
Виртуална среща на учениците от БУ “Зора“ Бейзингстоук с писателката Красимира Дуковска и 151 години безсмъртие на Апостола
21.02.2024

Българското Училище  “Зора” град Бейзингстоук, Великобритания отбеляза 151 години безсмъртие на Апостола на свободата. Училището взе специално участие и в инициативата по случай гибелта на Апостола на свободата, Васил Левски, като в рамките на деня точно в 12:00 часа, учениците от всички училища в страната и тези в чужбина едновременно рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“.

В този вълнуващ ден учениците на учебното заведение пяха песни за Дякона и изработиха проекти с лика му. Българското училище "Зора" се включи в инициативата, като израз на почит и уважение към героизма и борбата за свобода на българския народ.

Всички имаха и удоволствието да се запознаят в интерактивна среща с Красимира Дуковска - драматург, режисьор, актриса и автор на книгата - игра “Дякона още е жив".

„Дякона още е жив" е книга-игра с 35 епизода от живота на Васил Левски, като всеки от тях завършва с насока как да продължим да четем напред. Интересното на тази книга е, че няма последователност в четенето. Може да ви отведе в края на книгата, после отново в началото, а от там по средата. Където и да попаднете ви очакват интересни истории и личности, свързани с живота на Апостола. Игровият подход в поднасянето на историческите факти, прави четенето едновременно полезно и приятно, а книгата е подходяща за малки и големи.

Авторката се включи от Батак, за да разкаже какво я е вдъхновило да напише книгата, какви трудности е срещнала по пътя си и как ги е преодоляла. Именно там се състоя и представянето на книгата, която бе представена в музея. Децата имаха и удоволствието да се разходят виртуално в Батак и да разгледат църквата "Св. Неделя" и дори да чуят легендата за построяването ѝ от местна гражданка.

Освен множеството активности в рамките на деня Красимира Дуковска отпразнува и рождения си ден и избра да сподели празника си с учениците от българското училище.

„От името на целия екип, нашите ученици и техните родители ѝ желаем много усмивки и безкрайно творческо вдъхновение!“, пожелават от Българското училище “Зора“ град Бейзингстоук.

Снимки: Българско училище "Зора"

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта