Новини
В българското посолство в Брюксел бе представена дебютната книга „Камъни с форма на сърце“ на дипломата, юрист и писател Светлозара Кабакчиева
25.01.2024

На 19 януари в посолството на България в Брюксел Светлозара Кабакчиева представи своята първа книга „Камъни с форма на сърце. Приказки от пословици“ (издателска къща „Знаци“, 2023 г.). Книгата обединява десет истории, чиито адресат са порасналите деца и възрастните, които не са забравили своето детство и продължават да търсят приказното в живота. Илюстрациите в сборника са на художничката Ирина Василева. Книгата е издадена с подкрепата на програма „Помощ за книгата“ на Министерство на културата и с препоръките на поетесата и редактор Аксиния Михайлова и професор Кирил Топалов.

Като дългогодишен служител на Министерството на външните работи и дипломат в Постоянното представителство на България към Европейския съюз, а понастоящем юрист в Европейската изпълнителна агенция за научни изследвания в Брюксел, Светлозара Кабакчиева посрещна много гости – постоянния представител на България към ЕС посл. Румен Александров, дипломати, служители в европейските институции, писатели, будни членове на българската общност в Белгия и Нидерландия. Модератор на разговора бе Рада Ганкова, преводач и създател на литературния клуб „Записки под възглавката“ в Брюксел, а съпричастност и подкрепа по време на събитието бе оказана и от Българската културна асоциация в Белгия.

Срещата се превърна в един вдъхновяващ разговор за вълшебствата, метафорите и мъдростта в ежедневието, силата на думите и възпитанието на децата. Обединяващата сила на литературата, мостовете между професиите, добротворчеството и уменията на хората да работят и живеят в хармония бяха сред темите, които предизвикаха оживена дискусия.

Снимки: Посолство на РБ - Брюксел 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта