Училище „Аз Буки Веди“, Кьолн, Германия отпразнува своята 15-та годишнина и празника на буквите 24 май
31.05.2024

Българското училище „Аз Буки Веди“ в Кьолн, Германия отбеляза с тържествена програма, своята 15 годишна история и празника на буквите 24 май.

Възпитаниците на училището и техните ръководители бяха подготвили специална програма за всички гости в залата. Децата поздравиха учителите, родителите и официалните лица по случай празника с традиционни български хора; песни и театрални пиеси.   

Събитието бе уважено от официални лица от Генералното консулство във Франкфурт на Майн - г-жа Диана Попова, ген. консул на РБ във Франкфурт на Майн, който е и дългогодишен приятел на училището, придружена от г-жа Невена Добрева, отговорна за училищата в чужбина.

Тържеството уважиха и почетни гости от България от Изпълнителна агенция за българите в чужбина в лицето на Валерий Радолов, директор Дирекция "Български общности и информационна дейност" и Ели Башева, главен експерт в агенцията, референт за Федерална република Германия.

Почетен плакет от името на изпълнителния директор на ИАБЧ г-жа Райна Манджукова, връчи Валерий Радолов, а поздравителния адрес по случай празника прочете експертът Ели Башева.

Бяха връчени поздравителни адреси и от министъра на образованието и културата проф. Галин Цоков и от Генералното консулство във Франкфурт на Майн. Училището също бе удостоено и с почетен плакет за съхраняване на българския език и утвърждаване на българската духовност зад граница и по случай 15 години от създаването му. Специални грамоти за дългогодишна отдадена дейност в училището получиха и трима преподаватели от екипа на училището - г-жа Божинович, г-жа Трампнау и г-жа Байрактарски от Генералното консулство на Република България във Франкфурт на Майн. 

Дружеството и училището също изказаха своята признателност, като наградиха с грамоти създатели, преподаватели, родителски съвет, библиотекар и други заслужили членове на общността, допринесли за развитието на идеята “Аз Буки Веди” в Кьолн!

В рамките на събитието бяха обявени и резултатите от страхотния конкурс “Моето “Аз Буки Веди” в Кьолн", за чиято организация и награден фонд отговаряше г-жа Ангелина Вълчева!

От ръководството на училището изказаха специални благодарности към всички официални гости, институции и учители, като споделиха още: „… нашите приятели и домакини от соц. организация „Каритас“ – г-жа Катя Алексиева и г-н Патрик Томазиян; Танцов състав „Луди-млади“, винаги рамо до рамо с нас в празник и делник; и хорът на студенти по български език към славянския институт на Кьолнския университет с доц. д-р Илияна Чекова по-късно следобед; и разбира се, настоящи и бивши деца, ученици и родители, както и преподаватели и приятели на „Аз Буки Веди“, съдружници, съмишленици, съоснователи, съградители на „Аз Буки Веди” идеята!“

Снимки: Училище „Аз Буки Веди“ и ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта