Среща в ИАБЧ с Илиана Бояджиева-Смит , Директор на БНУ „Найден Геров“, графство Есекс, Великобритания
03.07.2024

В Изпълнителна агенция за българите в чужбина се проведе работна среща на изпълнителния директор г-жа Райна Манджукова с г-жа Илиана Бояджиева-Смит, Директор на БНУ „Найден Геров“, графство Есекс, Великобритания и част от ръководството и екипа на агенцията.

На срещата се обсъди темата за завръщане в България, като според Илиана Смит, е, че все повече българи ще се завръщат в България през следващите 5 години. Тя сподели, че се наблюдава сред децата засилен интерес към България и затова подготвя и насочва нейните ученици към университетите в страната.

Г-жа Илиана Бояджиева открои, като проблем, че е изключително трудно за българските деца да разберат класически литературни произведения от български автори, както и историческите личности, които са твърде неразбираеми и далечни за тях. Според нея са нужни промени в обучителния подход, като за целта е осъществила връзка с различни музеи в България и се опитва да интегрира историческите лекции към обучителния процес, като извън класни дейности.

В тази връзка г-жа Смит е подготвила проект за голяма иновативна платформа за деца в чужбина, която да включва религия, география, история, български език и литература и традиции. Идеята е платформата да съдържа готови лекции, информация и филми.

В следващата година предстои г-жа Смит да организира заедно с АБУЧ голяма конференция/семинар в Лондон, свързана с дейността на българското неделно училище в чужбина, на която да бъде представена платформата да представи платформата.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта