Новини
Среща на зам.-изпълнителния директор г-жа Дилайла Михайлова с г-жа Мария Дончева от Амстердам
29.04.2024

На 29 април 2024 г. в Изпълнителна агенция за българите в чужбина се състоя среща на г-жа Мария Дончева от Амстердам със зам.-изпълнителния директор на агенцията г-жа Дилайла Михайлова.

Г-жа Дончева е училищен ръководител в Българско училище в Амстердам. Училището е извън системата на българските неделни училища, финансирани по Национална програма и Постановление на МС.

Възникнало е като образователно звено, което предполага използването на собствена и уникална програма. Държат това, което се предлага, да е качествено, съвременно, иновативно.

Изключително и почти изцяло училището се посещава от деца от смесени бракове. Родителите също се включват в събития, честване на празници, в работилници.

Г-жа Донечва разказа на срещата за някои особености от развитието на училището. Понякога им гостуват  пианисти и писатели.

Срещата с българския пианист Димитър Бодуров е преминала особено интересно. Разсъждавали са и за народната музика.

Училището се посещава от 35 ученици в момента, като възрастовата им граница е до към 11-12 години.

В агенцията бе представена информация за приоритетите на институцията в работата с организации на българските общности извън България.

Разисквани бяха възможностите и вариантите за взаимодействие.

Училището получи книги за училищната библиотека и български игрални филми, субтитрирани на английски език, за да бъдат прожектирани при случай на двуезичните семейства в Амстердам.

В срещата участваха и експертите Йоанна Драгнева и Димитър Карарусинов.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта