Работно посещение на представители от ИАБЧ в Северен Рейн – Вестфалия, Германия
31.05.2024

Преди броени дни служители на Изпълнителна агенция за българите в чужбина Ели Башева и Валерий Радолов посетиха сънародниците ни от българската общност в Северен Рейн- Вестфалия, Германия.

В рамките на четири работни дни те присъстваха на значими за българите там събития, които са от особено важно значение за поддържането на постоянна, пълноценна и трайна връзка с общността ни в Германия.

В първия ден от посещението се състоя среща с председателя Даниел Димов, Илка Илиева и Искра Карагеоргиева от Немско-българско дружество „Дунав”, Дюселдорф, на която представителите на ИАБЧ се запознаха по-подробно с работата на дружеството и дейността му там.

В следващите дни от работната визита се проведе тържественото отбелязване на 15 годишнината на БНУ “Аз Буки Веди“ в Кьолн, където Валерий Радолов връчи почетен плакет от името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, а Ели Башева прочете поздравителен адрес по случай празника.

В рамките на деня се проведе и цветно, празнично и родолюбиво празненство по случай 24 май организирано съвместно от Родителска инициатива „Родина“, Есен и  Немско-българско дружество „Дунав”, Дюселдорф. Официалната програма на празненството бе представена от учениците на БНУ “Иван Вазов“ и училище към Немско-българско дружество „Дунав“, включваща много песни, народни танци и традиционното общо българско хоро.

Честванията на празника продължиха и през следващия ден с „Поход на буквите“, организиран от българската общност в Кьолн. Същия ден служителите на ИАБЧ участваха в общата среща на представители от няколко сдружения, училища и танцови състави от Северен Рейн - Вестфалия. Събитието беше организирано от Даниел Димов, с активното участие на Искра Карагеоргиева, Иво Бойчев, Николай Йочколовски от Дюселдорф, Гергана Бониа и Северина Петкова от Есен, Катя Бялкова от Мюнстер, Мартин Чилев от Мьонхенгладбах, Лилия Садикова от Аахен и Димитър Тачков от Дортмунд. Основна тема на обсъждане на срещата беше ползотворното сътрудничество за постигане на общата ни цел - запазване и съхранение на българският език, история и култура сред сънародниците ни в чужбина.

Във финалния етап от работното посещение  се проведе и среща в град Аахен с представители от Сдружение „Български културен образователен център в Еврорегион Маас-Рейн“ и танцов състав „Петкова дружина“.

Снимки: ИАБЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта