Новини
Представяне на книгата на Юра Константинова - “България и Гърция в лабиринт от монолози”
04.12.2023

На 27 ноември 2023 г. в Културен център „Иван Селимински” се проведе среща с проф. Юра Константинова, дългогодишен изследовател на българо-гръцките отношения през периода 19-ти–20-ти век и представяне на новата ѝ книга „България и Гърция в лабиринт от монолози“. На срещата присъстваха представители на гръцките академични среди и българската общност в Атина.

Монографията на проф. Константинова представлява първото цялостно изследване на българо-гръцките отношения от тяхното установяване през 1880 г. до прекъсването им през 1941 г. Авторката разглежда в хронологична последователност българо-гръцките дипломатически, икономически и културни отношения, неравностойните позиции на двете държави, проблемите на гръцките общности в България и на българските в Гърция, пропагандата и обществените настроения в двете страни.

Книгата беше представена от проф. Спиридон Плумидис, преподавател по нова история в Департамента по история и от лектор Генчо Банев, преподавател по българистика в Департамента по Руска филология и славистика. За своята книга говори и авторката, която отговори на многобройните и интересни въпроси от публиката.

Към проф. Константинова и гостите на срещата бяха отправени приветствия от представители на Българското посолство в Атина, на Гръцката комисия за изследвания на Югоизточна Европа и на Културен център „Иван Селимински”. Изказани бяха пожелания книгата да бъде преведена на гръцки език.

Гости на срещата бяха проф. по богословие Димитриос Гонис, проф. по нова гръцка история Олга Кациарди-Hering, проф. Панос Софулис и доц. Николаос Папастратигакис от Департамента по Руска филология и славистика, д-р Мария Литина от Гръцката комисия за изследвания на Югоизточна Европа, д-р Георгиос Кудзакьотис от Националната фондация за научни изследвания, проф. Илияс Атанасиадис от Егейския университет, г-н Георгиос Дудумис – бивше търговско аташе в Гръцкото посолство в София, д-р Ставрос Гриманис – директор на Историческия и палеографски архива към Културната фондация на Националната банка на Гърция, г-н Никос Кумбяс от Университетско издание на Критския университет, адв. Юлия Василева, адв. Милена Първанова, преподаватели от БНУ в Атина „Васил Левски“ и „Паисий Хилендарски“, студенти и приятели на Гръцко-българската асоциация за култура – Център „Селимински“.

Събитието се проведе в сътрудничество с Българското посолство, представено от г-жа Татяна Мухлова – съветник по политически въпроси, културни въпроси и образование, и г-н Любомир Георгиев – завеждащ Консулската служба.

Снимки: Мая Лунголова

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта