Празник в Малага и конкурс за рисунка, свързан с любим герой от български приказки
30.05.2024

На 25.05.2024 г.  за първи път свидетелствата на учениците от подготвителна група и начален курс на ПБНУ „Родина“ – Малага бяха раздадени пред първия български паметник в Испания – на Светите братя Кирил и Методий, открит през месец април в Малага по инициатива на Асоциация „Малага-България“ със средства събрани от българската общност. На тържеството  се почете  Деня на българската просвета, култура и писменост, като развълнуваните ученици минаха под красивия венец от цветя и пяха „Върви народе възродени“.

След хубавия празник това Асоциация "Малага-България  2010 " се включи в 25-то издание на Седмицата на културата на Район "Круз де Умиядеро" на кметство Малага. В събитието участват множество сдружения от гр. Малага и представят своята дейност.

На информационния щанд на асоциацията бяха изложени наградените рисунки от 10-то издание на международния конкурс „Моят любим герой от българска книга или приказка“, организиран съвместно с Изпълнителната агенция за българите в чужбина, пocвeтeн нa 24 май. Тaзи година в конкурса участват 26 училища, десетки градини и арт школи от България, Испания, Англия, Италия.

Десетки деца бяха отличени за изявите си в конкурса. Сред българските деца в чужбина награди за представянето си получиха ученици в български училища в Мадрид, Малага, Лондон, Марбея, Рим...

Посетителите на щанда останаха очаровани от красивите рисунки,  така имаха възможност да се запознаят с българските приказки.

В културната програма  участваха ФГ „Български ритми“ и детският състав за български народни танци към училището, като изпълниха  български хора и песни и испанската публика се запозна с богатството на българския фолклор.

Асоциация „Малага-България“ благодари на ИАБЧ за получената подкрепа за изграждането на паметника и при провеждането на конкурса.

Информация и снимки: Радка Георгиева, Българско училище „Родина“, Малага, училищен ръководител

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта