Новини
Празник на накита в село Петрич, община Златица
09.05.2022

На 7 май от 11,00 ч. в подбалканското село Петрич (община Златица) се състоя за първи път Празник на накита.

Събитието е част от Националната кампания на Български арт и фолклорен център „Нестия“ с председател  г-н Христо Станков - „Да запалим и съхраним огъня български“.

Празникът на накита е под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Инициативата се организира и със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина .

Официални гости на празника бяха  полковник Иван Иванов,  областен управител на София област, кметът на община Златица инж. инж. Стоян Генов, кметът на село Петрич г-жа Мария Ангелова,  Лили Спасова, гл.експерт в дирекция „Български общности и информационна дейност“ от Агенцията за българите в чужбина, а водещ на цялостното събитие беше неотразимата Антоанета Титянова – член на УС на СБЖ и председател на сдружение „България без граници“.

Кметът на община Златица инж. Стоян Генов постави началото на празника с приветствени слова, а тържествената програма бе открита от областния управител на София област полковник Иван Иванов.

Приветствие от името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Тодор Ванчев прозвуча от сцената като в него се наблегна на факта, че именно такива инициативи носят духа на българската история, и ни карат да бъдем горди българи със своето славно минало.

 Инициативата е свързана с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич и посещението на английската аристократка лейди Емили Странгфорд през 1877 г. в селото. Там  тя изгражда и оборудва болници и подкрепя национално-освободителните борби на българите.

В рамките на празника в село Петрич се организира и възстановка на събитията от Априлското въстание, възпоменателна заря проверка и множество други съпътстващи събития.

Бижута с уникална българска бродерия и тематична лекция за това как всяка дума може да се изпише с шевица върху накит („Везбеница – тайният код на българската шевица“), бяха представени от необикновено талантливата и носещи огромна енергия, чрез силата на изкуството Геновева Владимирова и Огнян Димитров.

В центъра на Петрич бяха разположени работилници и арт-ателиета. В тях гостите на празника на селото имаха възможност сами да изработват накити. Демонстрация как се сътворяват бижута от естествени материали – филц, вълна, дърво и муранско стъкло, демонстрира  носителката на международна награда за иновации в модата Венета Атанасова.

В Гуговата къща в Петрич се проведе  уъркшоп „Етно“, в който представители на Асоциацията на професионалните фотографи направиха снимки на модели и на всички желаещи да се облекат в стилизираните народни носии на дизайнерката Светла Димитрова.

В Художествената галерия всеки дошъл на празника имаше възможността да види голямата гордост за село Петрич - уникалният медальон на лейди Емили Странгфорд, подарен на знаменития ни писател Иван Вазов, който възпява дарителката през 1876 г. в стихотворението си „За нашата благодетелка“. 

При паметник „Камбана“ в селото имаше възстановка от клубове „Традиция“ на победата на петричани и Хвърковатата чета на Бенковски над вековния ни поробител.

На откритата сцена имаше народни танци и вдъхновяващи български народни песни.

Вечерта завърши с тържествена заря-проверка в прослава на Априлци и техния подвиг.












Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта