Празненство по случай 24 май в град Есен, Германия
03.06.2024

Родителска инициатива "Родина" и Дружество "Дунав", гр. Дюселдорф организираха съвместно събитие по случай 24 май – празника на буквите.

В събитието участваха танцова група "Родина", а множество български и чуждестранни гости се включиха в спонтанните хорà под звуците на живото изпълнение на акордеон. Малки и големи успяха да премерят сили и да насладят и на множество езикови и активни игри.

Програмата включваше рецитали на стихове, одушевяване на делото на Кирил и Методий, както и вълнуващи изпълнения на известни български песни и игриви народни танци, представяйки пъстротата на българския фолклор.

Идеята за реализацията и организацията на подобно събитие е ориентирана към децата, които за първи път изживяха и емоцията от организираното шествие в рамките на празненството.

Събитието посрещна и много почетни гости, като: кмета на град Есен г-жа Якоб;

Диана Попова, Генерално консулство на Република България във Франкфурт на Майн ген. консул на Република България във Франкфурт на Майн; Валери Радолов, директор Дирекция "Български общности и информационна дейност" на Изпълнителна агенция за българите в чужбина; Ели Башева, главен експерт в Изпълнителна агенция за българите в чужбина, референт за Федерална Република Германия, както и г-н Любе, директор соц. организация  „Паритетише“ гр. Есен.

На събитието представителите на Изпълнителна агенция за българите в чужбина връчиха и поздравителен адрес от името на изпълнителния директор – Райна Манджукова.

За реализацията на събитието организаторите споделят, че това е резултат от усилената подготовка на екип, съставен от хора, раздаващи се за България и българското, заедно с ръководствата на двете дружества, директорките, водещата, неуморните учители и танцови ръководителки, подготвили децата, както и на активните помощници и родители.

„Пореден за повечето хора, но за нас ден, поставящ началото на нови сътрудничества и съвместна работа. Този празник е за българските букви и за тези, които посяват семената на словото на младите поколения. Това беше един празничен и цветен, изпълнен със смях и детски глъч, емоционални сълзи и множество танци и песни ден“, споделят организаторите.

Снимки: Родителска инициатива "Родина"

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта