Посланикът на България в Нидерландия посещава българското общество в Гронинген
16.05.2024

Посланикът Константин Димитров бе поканен на дискусия за Шенген

Българското общество в Гронинген (Bulgarian Society Groningen), заедно с местната студентска асоциация SIB, организираха среща с българския посланик Константин Димитров миналият четвъртък, на 9-ти май.

Денят на Европа: на 9-ти май отбелязваме обединението, помощта и сътрудничеството между държавите в Европейския съюз. На същата дата в Гронинген, Нидерландия български студенти поканиха посланика на България Константин Димитров за вечерна дискусия за приемането на България и Румъния в Шенген. Събитието бе организирано със съдействието на SIB, местната официална студентска организация на Обединените нации. Дискусията се проведе на английски език, за да е достъпна за гостите и организаторите.

Представители на борда на българското общество откриха събитието, като разказаха за своите дейности по разпространение на българската култура и създаване на топла среда за сънародниците си. SIB също споменаха за лекциите, които организират, и поканиха посланик Константин Димитров за начало на дискусията. Той започна с встъпителна реч за важността на влизането на двете държави в Шенген, като поясни и проблемите с мигрантските потоци. Въпросите към него засягаха ролята на България в геополитическата обстановка, дали страната ще успее да се докаже въпреки събитията от 2015г., свързани с мигрантите навлезли на територията на страната и други.

Преди събитието да започне, посланикът отговори на няколко любопитни въпроса:

- Г-н Посланик Димитров, каква роля играят малките общества между сънародници в чужбина за родната им страна? Например, Bulgarian society Netherlands, Bulgarian Hub Eindhoven и други.

Първо, те допринасят за поддържане на жив езика, културата и принадлежността на тези „малки общества“, както ги наричате, към България. Второ, те са едни от опорните обществени пунктове за взаимопомощ между българите зад граница. Трето, те са разпространители на образование, на български език и на култура свързана с България. Те поддържат обществената активност на българите в чужбина, нещо, което е много важно, както по време на избори, така и в цялостното ежедневие.

- От позицията на Посланик, каква мислите, че е репутацията на българите тук в Нидерландия?

Това, което мога да кажа е, че българите в Нидерландия действително допринасят за подобряването на имиджа на страната, когато това са хора, които се стремят към образование, към професии, които са престижни, а това е значителната част от общността на българите в Нидерландия. Разбира се, има и хора, които, поради по-ниското ниво на квалификация, не са в такава степен изявени в обществения живот на Нидерландия, но това са хора – работливи, това са хора, които желаят да се борят с живота и те са полезни както на обществото на Нидерландия, така най-вече на своите сънародници, които те подпомагат в трудните години, в които някои от нашите сънародници са принудени да живеят.

- Трябва ли и други лица от политиката да вземат участие в подобни събития?

Според мен, всеки политик би могъл и би трябвало да установи контакт с почтени граждански сдружения, особено на младите хора в чужбина, защото вие сте, от една страна, със силно родолюбиво чувство, от друга страна сте взискателни и критични и един политик, ако не може да завоюва сърцата и умовете на такъв тип критична аудитория, само би загубил.

Макар фокусът на събитието да беше Шенген, един от главните организатори вижда нещата по-различно. По думите на Лазар Попов, президент и съосновател на Българското общество в Гронинген и Нидерландия: „Мисля, че такива събития трябва да се организират винаги. Шенген е само повод за събитие, което кара хората да се запознават с други с подобни интереси и ги кара да мислят по интересни и важни теми.“

Шенгенското пространство обхваща повечето държави на Европейския съюз. Тези държави нямат граничен контрол по вътрешните си граници. България и Румъния направиха първата стъпка към Шенген – на 31 март 2024г. беше премахнат контролът по вътрешните въздушни и морски граници. Следват преговори по премахването на сухопътния контрол.

Константин Димитров заема позицията си като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Нидерландия през 2021г. Преди това е служил като посланик в Обединеното кралство от 2012 до 2019г. Сред дългия му път в политиката стоят членство в Европейския парламент през 2007г., както и настоящо в партия Демократи за силна България и Европейска народна партия.

Българското общество в Нидерландия води началото си от Гронинген. То също така тъче мрежата си от малки групи сънародници из страната, като е достигнало вече Амстердам, Леуварден, Ротердам и други градове. Членовете му отбелязват заедно български празници и създават атмосфера за сънародниците си, за да си помагат в чужбина. Създават връзки и с други организации като Bulgarian Hub Eindhoven. Други нестудентски събития се провеждат в българските училища в Лайден, Амстердам и други.

Снимки: Bulgarian Society Groningen, @bulgariansociety.gro, https://bulgariansociety.nl/

Автор: Велислава Корабова

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта