Поход на буквите в Кьолн, Германия
31.05.2024

Наши сънародници от българската общност в Кьолн, Германия организираха Поход на буквите, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, 24 май.

Манифестацията по зелените площи около Adenauerweiher имаше седем спирки, на които всяка участваща организация в похода се включи с различна и интересна програма спрямо спецификите на конкретната организация.

Първата спирка от похода бе Танцова група "Хорце", Кьолн, които представиха български традиционни хора и поканиха участниците в похода да се включат в хората заедно с тях. 

Заредени с положителна енергия и прекрасни емоции от танцуването походът продължи с песен и усмивки към спирка номер две, която бе на Българската православна църковна община "Свети Теодосий Търновски" Кьолн-Бон, като всички участници бяха седнали в кръг и заедно си припомниха силата на вярата, криеща се в молитвата.

Сплотени и с поглед към вярата, походът по пътя на буквите продължи със следваща спирка - Българско неделно училище “Аз Буки Веди”, Кьолн. В тази спирка от похода имаше специална игра - изненада за децата, която бе да намерят сред зелената и китна природа колкото се може повече разпръснати БУКВИ и да ги съберат в прекрасни наши думи.

Логична следваща спирка от вълнуващата разходка сред природата бе Български клуб "Будители", Кьолн. На тази спирка деца и участници получиха специални отличния, значки, балони и награди за участието си във викторината „24 май“.

След поредния много вълнуващ, емоционален и споделен момент, походът продължи към спирката отредена за Туристическа инициатива в Кьолн. Спирка на която участниците, си спомниха за Родината и се замислиха над възможностите за следващи туристически походи в България и в Германия.

След обсъждането на перспективите участниците в похода пристигнаха на предпоследната си спирка, а именно: Танцов състав "Луди млади", Кьолн, където малки и големи отново се хванаха за ръце и танцуваха от сърце български народни танци.

След множество активности и дейности „Черешката на тортата“, както я определят организаторите бе и последната спирка от похода, а именно: BG CUP - футболният турнир за българите в чужбина.

Там най-малките участници тренираха, както своите мисловни дейности, координация и скорост, така и се подготвиха за предстоящия скоро международен BG CUP - футболен турнир за български отбори, на 06.07.2024.

„Прекрасният празничен ден, със сънародници и съмишленици, завърши с пикник и релаксиране, но и… отново с танци – явно българите могат и да си отдъхват, като играят хоро! Какъв народ, боже!“, разказват впечатленията си от похода организаторите.

Снимки: ИАБЧ

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта