Откриване на Български културно-образователен център в Унгария и отбелязване на 24 май
30.05.2024

Преди броени дни бе открит и осветен Българският културно-образователен център. Събитето бе отбелязано с празненство по случая, както и бе отпразнуван Денят на светите братя Кирил и Методий - празникът на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Официални гости на тържеството бяха президентът на Република България Румен Радев и на Унгария Тамаш Шуйок, които заедно с лидерите на общността откриха новопостроената сграда - средище на българския дух, език и култура в Унгария.

В празничната програма на официалното откриване участваха - Танцов състав „Янтра“, оркестър „Право“ и учениците от Българското училище за роден език - Моника Христова, Богдан Барноцки, Иван Хуперт Антонов, Виктория Катона и Лили Пап, също както и оркестър „Право“ и Бранка Башич.

От името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова бе изпратен и поздравителен адрес по случай откриването на Български културно-образователен център в Будапеща.

В своята приветствена реч Данчо Мусев, председател на Българското републиканско самоуправление, сподели, че с построяването на новия български център се сбъдва една вековна мечта на нашата общност, а именно: „на едно място да създадем едно българско и духовно-културно средище.“, сподели той.

Снимки: Българско републиканско самоуправление

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта