Община Самоков организира Национален конкурс за детска рисунка в рамките на ежегодната Национална награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф“
28.05.2024

Националната награда „Захарий Зограф“ е една от най-престижните награди за живопис в страната. За българския художник наградата е мярка за най-високи творчески постижения Националната награда „Захарий Зограф“ бележи пътя, проблемите и вълненията на няколко генерации български художници, защото е учредена през далечната 1972 година.

Към Наградата носеща името на големия български възрожденец е формиран и конкурс за детска рисунка.

Конкурсът е индивидуален. В него могат да участват деца и ученици от 4 години до 15 години, разделени в три групи:

  • Първа група – от 4 до 6 години;
  • Втора група – от 7 до 10 години;
  • Трета Група – от 11 до 15 години.

Конкурсът има за цел да даде шанс за изява на деца и ученици и да допринесе за мотивацията им да се занимават с изобразително изкуство, да научат повече за самоковските зографи. Всеки участник може да се включи с две творби. Разрешава се използването на всякакъв вид техника и материали по избор. В конкурса участие могат да вземат и деца от чужбина.

На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъде отбелязана следната информация:

  • Трите имена на автора;
  • Възраст;
  • Училище, школа, учител;
  • Адрес на автора;
  • Телефон за връзка.

Определя се една специална награда и награди за първо, второ, и трето място във всяка възрастова група. Паричните награди са в размер на 250 лв. (за специалната награда) и по 100 лв; 80 лв; и 60 лв, съответно за първо, второ и трето място. Съюзът на българските художници връчва и своя награда по усмотрение.

Творбите трябва да бъдат изпратени на адрес:

Гр. Самоков – 2000

Община Самоков

Обл. Софийска

Ул „Македония“ № 34

За конкурса за детска рисунка към Национална награда „Захарий Зограф“

Наградите на малките художници се връчват по време на тържествената церемония по връчване на Наградата „Захарий Зограф“, която ще се проведе на 5 октомври 2024 г., петък.

Краен срок за изпращане на рисунките: 20 септември 2024 година

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта