Новини
Национален фестивал на детската книга се проведе в Сливен
15.05.2023

В дните 10-12 май 2023 г. се проведе 25-тият Национален фестивал на детската книга в град Сливен. Това е единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене в дигиталната епоха. Специални гости на събитието от Изпълнителна агенция за българите в чужбина бяха г-жа Райна Манджукова и г-жа Лили Спасова. По случай 25-годишнината от създаването на фестивала изпълнителният директор връчи почетен плакет на д-р Росица Петрова – директор и създател на фестивала и грамота на писателката Весела Фламбурари за принос и участие.

Целите на фестивала са свързани с популяризирането на творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници; да съдейства активно за подобряване на взаимодействието между авторите, издателите и разпространителите на детски книги; да предизвиква дебат и да влияе на издателските политики; да налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето чрез многобройни конкурси и изложби, които вдъхновяват към творчество децата и младежите от страната и българските общности в чужбина.

В тазгодишната юбилейна програма на фестивала бяха включени разнообразни срещи с автори; премиери на детски книги; представяне на издателства; майсторски класове по творческо писане и илюстрация; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавални шествия;  кръгла маса с международно участие на тема: „Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци“, както и отчитане на резултатите от:

  • Национален литературен конкурс;
  • 11-ти Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любим литературен герой;
  • Международен студентски конкурс за илюстрация на тема: „Из приказния свят на Константин Константинов“.

Беше връчена и Националната награда „Константин Константинов“ – за принос в детското книгоиздаване, която вече 20 години е стимул за писането и публикуването за деца и развитието на детската илюстрация.

Фестивалът стартира със срещи с писатели и приятели и с библиотекарите от РБ „Слава Доброплодни“. В следващите дни се проведоха класове по творческо писане с Весела Фламбурари – сънародничка от Атина, Гърция; Мартин Трошанов и най-новата му книга „Чудният нов свят“. Кръглата маса се проведе в един от новооборудваните кътове на библиотеката, а срещата завърши с „Приказка за капчицата“ на Весела Фламбурари и емоционалната реч на директора на библиотеката д-р Росица Петрова. На фестивала присъстваха и Мария Гарева – дългогодишен служител в агенцията и Милан Васов – наш сънародник от Република Сърбия, които взеха активно участие в кръглата маса. За поредна година гост бе и наша сънародничка от българското ни самоуправление в Печ, Унгария.

В деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май и деня на библиотечно-информационните специалисти се проведе и връчването на наградите на Националния фестивал детската книга Сливен 2023 година. Закриването на фестивала бе придружено от представянето на книгата на Валери Манолов „Динозаврия – тайнствената земя“ с илюстрации на Спас Спасов, които бяха в компанията на Мартина Салхиова – българист от Университета в Бърно.

В 25-годишната си история фестивалът е културно събитие с национален и международен престиж и успява да привлича все по-голям брой автори, издатели, илюстратори и специалисти от цял свят. Събитието се реализира по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Изпълнителна агенция за Българите в чужбина и други.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта