Микулчице – свещено място за българите
03.06.2024

На 25 май, сънародници, живеещи в Чехия, Словакия, Австрия и, естествено, и домакините се събраха за пореден път на територията на някогашното славянско градище, за да окичат паметната плоча и паметника на Светите братя с цветя, да се поклонят пред делото на Славянските първоучители.

За пръв път от 2015 г. насам гости на тържеството бяха представители на българската държава в лицето на Н. Пр. г-н Данчо Мичев, извънреден и пълномощен посланик на Р България в Чешката република и пълномощният министър г-н Андрей Влахов от Българското посолство в Прага. Тяхното присъствие бе посрещнато от всички с радост и удовлетворение, защото е знак, че родната ни страна цени усилията, които българите в чужбина полагат за съхраняване на националната си идентичност.

От чешка страна наши гости бяха г-жа Ирена Хованчикова, директор на Музея в Ходонин, към който спада и Славянското селище в Микулчице. Гостоприемен и колоритен бе г-н Йозеф Дворжачек, кмет на селището; г-жа Каролина Жаковска, председател на Комитета за националните общности в област Усти над Лабем, както и големият приятел на българите и бивш председател на тази Комисия г-н Павел Водседялек.

В Микулчице българите се събират повече от  50 години, първоначално, организирайки се спонтанно. По-късно цялата организация поема тогавашната Българска културно-просветна организация, обхващаща клубове на територията на Чехия и Словакия. Трудно могат да се изброят правителствените делегации, начело с няколко вицепрезиденти, посетили Микулчице и поклонили се пред паметната плоча, поставена от Бърненския културно-просветен клуб през 1982 г., а от 2009 г. – и пред паметника на Светите братя. Монументалната, висока 3,65 м статуя, е дело на българския скулптор Емил Венков, живял и творил в Словакия. Реализацията на грандиозната идея става възможна благодарение на дарителските жестове на Българската културно-просветна организация и българите в Чехия, както и на щедрата финансова подкрепа на българската държава.

Днес традицията на Съборите пред паметника на Славянските просветители продължава Асоциацията на българските сдружения в Чешката република, законен наследник на БКПО, работейки за съхраняването на националната ни идентичност зад граница.

Програмата на Събора започна с присъединяване към тържествената литургия, организирана от Православната църква на чешките земи и Словакия, поклонение и поднасяне на цветя пред паметната плоча на Св. св. Кирил и Методий. После всички се отправиха към поляната, където се намира паметникът на Солунските братя. След като прозвучаха химните на България и Чехия, официални слова произнесоха г-жа Татяна Мандикова, председател на АБС в ЧР, Н. Пр. г-н Данчо Мичев, г-жа Ирена Хованчикова и г-н Йозеф Дворжачек.

Културната част бе открита с изпълненията на фолклорен ансамбъл „Китка“ от Виена, последва изпълнение на „Хора на мъжагите“ от Микулчице, в който пее и кметът Дворжачек. Духовно извисено бе представянето на хора към църквата в селото. Последни и, за голяма радост на всички, на символичната сцена пред паметника на Светите братя излязоха децата от българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Бърно. Те рецитираха стихове, посветени на празника, изпяха Всенародния химн на Кирил и Методий, танцуваха български хора.

Празничната програма завърши с общо хоро и скромна почерпка. После колите и автобусите потеглиха отново на път – някои бяха планирали посещение на замък, други посетиха винарска изба в съседното село… Топла среща на сънародници, снимки за спомен и обещания да се срещнем отново… догодина в Микулчице.

Снимки: Списание „Роден глас“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта