Новини
Международен конкурс за литература „Вълшебното перо“ осъществиха във Франция
16.04.2024

Асоциация „Христо Ботев“ – Париж и Българско училище „Иван Вазов“ - Париж проведоха много успешно през 2024 г. Международния литературен конкурс „Вълшебното перо“.

В инициативата се включиха деца, които пишат на български език, независимо от държавата, в която живеят и училището, което посещават.

Инициативата е резултат от желанието на организаторите да стимулират детската фантазия и детското творчество.

„Очакваме вълшебни истории в проза или стих, невероятни приключения, герои, които да карат читателя да чете още и още“, отбелязаха организаторите при обявяването на конкурса.

Инициативата бе посветена на изминаването на 10 години от развитието на Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Париж, с училищен ръководител доц. дпн Елена Сачкова.

Проявата се реализира със специалната подкрепа на Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

В конкурса се включиха 630 участници от над 50 училища в България, Великобритания, Италия, Испания, Франция, Украйна, Молдова, САЩ, Сърбия, Македония, Норвегия...

Българското училище „Иван Вазов“- Париж е сред най-инициативните при участието във фестивали и конкурси за български деца извън България.

През май предстои празник на училището, с голям училищен концерт, когато ще бъдат обявени резултатите и наградени отличили се участници.

В училището са основали студио по журналистика и творческо писане, ръководено от преподавателя Янита Димитрова. И така се способства за самоизразяването и израстването на младите таланти през годините.

Има и ателие по рисуване. Като извънкласни дейности учениците изучават още български народни танци и класически танци. Създаден е училищен танцов състав, който изнася програми по време на празници.

Снимка: Българско училище „Иван Вазов“ – Париж

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта