Новини
Концерт на Биг Бенда на БНР
15.12.2023

На 14 декември т.г. Агенцията за българите в чужбина организира съвместно с БНР концерт на Биг Бенда на БНР с предаване „на живо“ (streaming) за българите в чужбина, който финализира годишния цикъл от културни събития по проект: „България-Америка: минало, настояще, бъдеще“, посветен на 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Събитието бе уважено от представители на дипломатическия корпус у нас, ръководители на държавната администрация, професионални партньорски обществени организации и творчески личности.

Концертът бе открит с изказване на Генералния директор на БНР, г-н Милен Митев, който поздрави присъстващите в залата и слушателите на програма Христо Ботев, която пряко излъчваше концерта. Изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина, г-жа Райна Манджукова, представи накратко културните събития, които Агенцията в сътрудничество със своите творчески партньори организира през настоящата година. Тя разказа как филмовото и документално изкуство се съчетаха синкретично с изобразителната живопис и музикални творби на български и американски автори, за да оставят следа в съзнанието на всеки от нас, докоснал се до тези забележителни форми на съвременното изкуство.

Творбите, които се представиха от Биг Бенда на БНР под диригентството на Антони Дончев, по своята същност са американски и български шедьоври в световното джазово наследство. Прозвучаха емблематични пиеси на американските музиканти, оставили ярка следа в историята на джаза - Дюк Елингтън, Дон Елис и Гордън Годуин. Слушателите и зрителите се насладиха на пиесите на Милчо Левиев – един български музикант, чийто живот и творчество символично свързва България и САЩ. Негови песни изпълниха младите певици Валерия Василенко и Илина Стойнева.

Организаторите, гостите и изпълнителите на концерта бяха почетени от заместник министър-председателя и министър на външните работи, г-жа Мария Габриел, която изпрати от свое име поздравителен адрес и цветя.

Снимки: Ани Петрова, БНР

Линк за достъп до записа на концерта:

https://www.facebook.com/events/1085573532442677?ref=newsfeed

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта