Новини
Коледен спектакъл „Предай добрината нататък“ в град Есен
14.12.2023

Училище "Иван Вазов" в гр. Есен, Германия отпразнува коледното си тържество с празник-спектакъл под надслов "Предай добрината нататък".

Мероприятието беше изпълнено с вълнуващите изяви на талантливите деца. Водещи на програмата бяха учениците от 6-ти клас, а най-малките от детската градина изтанцуваха празнична ръченица. По-големите показаха завидни умения в рецитиране на коледни стихотворения и изпълнения на коледни песни.

На сцената беше представена и възстановка на традиционна Бъдни вечер с коледари. Сред гостите на празника беше г-жа Юлия Якоб - кмет на град Есен, която с интерес наблюдава възстановката и направи аналогия с немския религиозен празник Heilige drei Könige. Учениците от втори клас прочетоха откъс от книгата на Виктория Петрова "Мечо и добрината обикалят гората".

"Много се радваме, че за първи път имаме честта представител на градската управа да присъства на наше мероприятие" коментира г-жа Бониа, председател на дружество "Родина".

От училището споделят: „Така и ние се включваме в коледната кампания "Маратон на добротата" (https://www.detskiprikazki.com/maraton/) с рисунки и картички за деца. Идеята ни вдъхнови да посветим и тазгодишния ни надслов "Предай добротата нататък"“. 

Програмата продължи с представяне на народни танци от детската танцова група, под звънливите гласове на младите певици и певци Виктория, Марина и Георги, както и на танцова група за възрастни "Родина".

Родители и гости се включиха в голямо хоро около масите. Кулминацията на тържеството беше разбира се пристигането на дядо Коледа, който зарадва деца и учители с множество подаръци. Богатият бюфет беше обсипан с домашно приготвени вкусни гозби, традиционни кебапчета от българския ресторант във Вупертал и сладки изкушения.

Интересната викторина събуди състезателния дух на малки и големи, а игрите с познавателна цел и сръчност поддържаха настроението.

Специални благодарности и адмирации към всички помощници от родителския колектив, с които продължават българските традиции и работят за запазването на българския език, дух и култура, както и за радостта от сплотеността, която чувства в деня на тържеството, изказа г-жа Лилия Папахристу - основен организатор и административен директор.

„Училището го създаваме всички ние заедно: деца, родители, учители, директори, дружествено ръководство! Нека пренесем коледния дух и цялата положителна енергия, с която се заредихме на празника, в Новата година и сътворим заедно още много моменти на радост за децата ни и нас!“ това си пожелават през новата година от училището!

Снимки: Ина Кобусен

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта