Изложба на български творци в Атина „НЕРАЗКАЗАНИТЕ ИСТОРИИ НА БЪЛГАРИТЕ“
28.05.2024

На 17 май в 18.30 ч. в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина бе открита изложбата под надслов „Неразказаните истории на българите“. Събитието е организирано от Културен център „Иван Селимински“ и Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и градски изследвания, в сътрудничество с Чикагския музей за архитектура и дизайн „Атенеум“, Посолството на Република България, Министерството на образованието и науката на Република България и Атинския университет.

Изложбата е част от проекта „Художествено пътешествие. Разкриване на българското творчество в Гърция и по света“, който Център „Селимински“ осъществява по програмата на МОН „Неразказаните истории на българите“. Проектът представя богатството на българското художествено наследство в Гърция и дава възможност българското изкуство да бъде видяно през очите на европейския зрител.

На изложбата бе представена книгата-каталог „Петима български разказвачи на образи“, в която творчеството на известни в Гърция български творци е „разказано“ чрез техни произведения и споделени истории, в контекста на културната дейност на българите в страната. Книгата постави началото на издателската дейност на Център „Селимински“.

Изложбата включва произведения на художника Стоян Донев, в чиито картини намираме отражения на гръцката природа, маршрути и мечти; скулптора Христина Келиди-Донева, чиито произведения превръщат метал, пластмаса, керамика, стъкло и дърво в неповторима триизмерна „поезия“; илюстратора Светлин Василев, чието изкуството краси хиляди страници на картини по целия свят и се отличава с прецизност на рисунката, оригиналност на илюстрацията и разнообразна техника; художника Мартин Кръстев, който поставя в центъра на творчеството си човека и ежедневието му. 

Изложбата беше открита от посланика на Република България в Гърция г-н Валентин Порязов, председателя на Център „Селимински“ г-жа Мая Лунголова и г-н Генчо Банев, преподавател по българистика в Департамента по руска филология и славистика на Атинския университет и посланик на програмата „Неразказаните истории на българите“ за Гърция.

Артистите приветстваха гостите и споделиха развълнувани радостта си от срещата с българска и гръцка публика в престижния изложбен център. Стоян и Христина Доневи отбелязаха, че творците говорят чрез своите произведения и че се вдъхновяват от преживяното и срещите, които претворят в изкуство. Светил Василев изрази вълнението си от срещата със свои колеги, българи творци в Гърция, и с българската публика, която след доста години се запознава с изкуството му. Десетки негови книги са издавани в Гърция и по света. Творчеството му отдавна е минало пределите на България, но илюстраторът подчерта, че смята за важно българите да пазят своята култура и език, където и да се намират и творят.

На откриването на изложбата присъстваха също така г-жа Татяна Мухлова, съветник по политически въпроси, културни въпроси и образование в Посолството на Република България в Атина, г-н Михалис Варуксис, директор на издателска къща за изкуство MACART, г-жа Мими Ничева, председател Културно-просветно дружество „Будители“ и училищен ръководител на БНУ „ Св. св. Кирил и Методий”, г-жа Жулиета Джунова, председател на Гръцко-българско сдружение за култура „Паисий Хилендарски”, г-н Пламен Симеонов, представител на педагогическия състав на БНУ „Паисий Хилендарски”, педагогическия състав на НУ „Васил Левски“, студенти по българистика в Департамента по руска филология и славистика на Атинския университет, приятели на Център „Селимински“ и Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 17 май до 2 юни 2024, сряда – неделя, 12:00–19:00, в The European CentreContemporary Space Athens, на ул. Митрополеос 74, Атина.

Информация и снимки: Културен център „Иван Селимински“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта