Новини
ИАБЧ награди със златна значка г-н Лука Велчов по случай 90 годишния му юбилей
09.10.2023

Учителят, публицистът, историкът, преводачът и радетел за съхраняване на българската памет и пазител на българщината в Букурещ, Лука Велчов отбеляза своята 90-та годишнина. Той е банатски българин посветил живота си на образованието на своята общност и българската кауза в Румъния, за която работи от повече от 70 години.

Висшето си образование учи в Букурещкия университет, специалност славистика и българска филология (1953-1958). Завършва отлично и веднага се връща в родното си село, Стар Бешенов, с идеята да научи младите банатски българи на литературен български език. В продължение на осем години е директор на 91-ва гимназия в Букурещ (1961-1969), а след това се пенсионира преждевременно, за да се отдаде на българската кауза в Румъния.

През 1990 е основател на Българското Културно Дружество в Румъния и е негов председател. Съгласно предвижданията на румънската Конституция, започвайки от 1989 година, след промените, българското малцинство има свой представител в Парламента - депутат. В периода 1996-2000 г. този мандат е бил излъчен от “Братство”, с председател Лука Велчов.

В първите две години (1996-1998) успява да развива богата публицистична дейност, предимно във вестника на дружеството – “Българска Зорница”, подготвя брошури и други материали. Дружеството се разраства и се превръща в днешния Демократичен Съюз на Българите в Румъния (ДСБР). От тогава до днес, с малки прекъсвания, е председател на ДСБР, със седалище в центъра на Букурещ. От издателската дейност на проф. Велчов е редно да споменем следните заглавия: „66 легенди събрани от Лука Велчов“, 1996; „Букурещ – места и личности на българската емиграция през Възраждането“ (2007, на румънски език);„Свищовски възрожденци в Букурещ“, 2009 и други.

В Румънската столица на събитието по случай празника бе представена книга, посветена на Лука Велчов. Тя е издадена с подкрепата на Съюза на банатските българи в Румъния и с идейната инициатива на Мирела Петреску и Николай Наков. Първата част от четивото включва приветствия, втората е интервю от 15 въпроса на Мирела Петреску с Лука Велчов, а третата - преводи на материали от българския печат за Лука Велчов.

Сред официалните гости, които уважиха празника бяха: Огнян Илиев, първи секретар в посолството на България в Букурещ, който връчи златна значка и грамота от председателя на Изпълнителната Агенция за българите в чужбина Райна Манджукова; Артистичният директор на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова, която прочете приветствие от кмета на Русе Пенчо Милков и връчи от негово име почетен плакет; заместник-кмета на Русе Енчо Енчев; Вяра Косева - секретар и почетен председател на Народно читалище “Христо Ботев-1908”- Русе.

Снимки: Официална фейсбук страница на Огнян Илиев

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта