Филм на БУ „Васил Левски“ Саарбрюкен – Кайзерслаутерн – Хомбург влиза в дигиталната библиотека на СУ „Климент Охридски“
24.06.2024

Премиерата на филма "Българските следи в Саарланд - академични истории за малки и големи" се състоя в Музикалната зала на университета в Саабрюкен и се превърна в изключително емоционално събитие, което силно развълнува публиката. Сред официалните гости бяха генералният Консул във Франкфурт на Майн - г-жа Диана Попова, г-н Асен Петров и г-жа Ива Николова от МОН, проф. Роланд Марти и проф. Бистра Андреева от Саарландския университет, проф. Андрей Бояджиев - ръководител на катедра „Кирилометодиевистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ , г-жа Маргот Бея, г-жа Елизабет Селлинг.

Проектът на децата от 9 и 10 клас на БУ “Васил Левски“ е по програмата на Министерството на образованието и науката „Неразказаните истории на българите“ и предлага интригуващ поглед към исторически моменти и връзки между два университета – СУ „Св. Климент Охридски“ и Саарландският. „Това е съвместна работа на настоящи и бивши наши ученици. Направихме най-доброто – показваме една връзка между неопитността и зрелостта и разказваме история, която си заслужава да се разкаже“, каза училищният ръководител на БУ „Васил Левски“ Саарбрюкен – Кайзерслаутерн – Хомбург Евелина Аврамова.

Творческият екип заслужи суперлативи за своето усърдие, изследователски дух и умението да представи сложни теми по увлекателен и достъпен начин. „Бихме искали да популяризираме този филм, да можем да го излъчваме където е възможно, и той да стигне до повече хора“, заяви консулът Диана Попова и връчи грамота на създателите за издигане авторитета на България в чужбина в областта на културата.

Лентата ще стане част от дигиталната библиотека на СУ „Климент Охридски“. „Интересна е от гледна точка на това, нашите студенти да могат да разберат как по-лесно да разпространяват българския език и култура“, сподели проф. Бояджиев.

БУ „Васил Левски“ закри тържествено учебната година. Празничната програма, с много песни и танци, създаде топла и радостна атмосфера. Изпълненията на учениците докоснаха сърцата на публиката и я накараха да аплодира бурно участниците на сцената, да припява и да се просълзява.

Снимки и информация: Мария Димитрова БУ „Васил Левски“ Саарбрюкен – Кайзерслаутерн – Хомбург; Немско-българско дружество „Приятели на България“ от ФГ Германия

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта