Новини
Фестивал на българите по света „Аз съм българче“ – Брюксел 2023
04.12.2023

На 24 и 25 ноември 2023 г. столицата на Белгия бе домакин на XV Фестивал на българите по света "Аз съм българче", който се организира всяка година от 2009 г. досега по инициатива на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. – Мадрид с председател Деана Иванова, съвместно с Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ). Фестивалът си поставя за цел да допринася за съхраняването на националното самосъзнание, бит и култура, за насърчаването на изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина, както и за заздравяване на взаимодействието между неправителствените организации на диаспората ни. Организатор и домакин на заключителната част от тазгодишното издание на фестивала бе Българската културна асоциация в Белгия под ръководството на Татяна Станева.

В рамките на първия фестивален ден българското посолство в Брюксел бе домакин на изложба, на която бяха представени творбите на български деца от десет държави - лауреати и участници в конкурса за рисунки, както и на ученици от Българската секция на Европейското училище в Лакен, Брюксел.

На официалното откриване на фестивала организаторите и участниците бяха приветствани от българския посланик и неговия екип, а специален поздрав към всички присъстващи с изпълнение на български песни отправи 10-годишната Илияна Беновска от гр. Гент, спечелила второ място в конкурса за музикални изпълнители.

Разнообразната програма на фестивала, в която тази година се включиха български деца от Белгия, Испания, Италия, Нидерландия, Обединеното кралство и Румъния, включваше ателие „От извора“ за изработка на шевици с различни техники - от капачки върху пано и тип мозайка от хартия, ръководено от Татяна Станева, както и ателие „На белгийски гофрети и български приказки в Брюксел, проведено от Марияна Беличовска.

В заключителния концерт се включиха деца от групите за народно пеене от Българско народно училище в Брюксел и Българско неделно училище в Гент, фолклорна формация „Булгапея“, певци и музиканти – лауреати и гости на фестивала от Италия и Обединеното кралство. Всички участници бяха сърдечно посрещнати, бурно аплодирани и наградени с грамоти от организаторите.

В рамките на фестивала се състоя и кръгла маса, ръководена от г-н Валерий Радолов, директор на дирекция „Български общности и информационна дейност“ в Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), на която бяха обсъдени предизвикателствата към асоциациите на българите извън страната. От името на ИАБЧ г-н Радолов връчи грамота на Българската културна асоциация в Белгия, която по традиция, като домакин на тазгодишното издание на фестивала, получи и специално изработена бронзова статуетка от българския скулптор Иво Чочев, който живее и твори в Испания.

Татяна Станева – Българска културна асосоциация в Белгия, председател

Снимки: Валерий Радолов; Татяна Станева

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта