Новини
Дни на българската култура в Прага
11.12.2023

В Прага се провежда 20-ото издание на Дните на българската култура, организирани от сдружение „Възраждане“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Чехия и на Пражката община.

Дните на българската култура бяха открити на 2 ноември с изложба на художника Стоян Генчев, който е сред основателите на сдружение „Възраждане“ в Прага. Изложбата беше експонирана в галерията на Дома на националните малцинства в чешката столица и беше посветена на 80-годишен юбилей на художника. Той е завършил Академията за изящни изкуства в Прага и e реставрирал редица престижни обекти в цяла Чехия. Експозицията включваше пейзажи, вдъхновени от красотата на българската природа, фигурални композиции и портрети. На вернисажа на изложбата за творческия път на Стоян Генчев говори директора на музея в Пелхржимов Ондржей Хайек.

На 20 ноември в Дома на националните малцинства в Прага се проведе литературна среща с известната чешка писателка с български корени Бианка Белова и преводачката Деница Проданова. За творчеството на писателката, която е носител на наградата на Европейския съюз за литература и на наградата на ЕБВР за литература за романа „Езерото“, говори журналистът Красимир Проданов. Представен беше последният ѝ преведен на български език роман  „Островът“. Сред най-обсъжданите теми на вечерта беше тази за връзката на Бианка Белова с бащината земя. Гостите на литературната вечер, която премина при голям интерес, бяха преводачи, писатели, филолози, историци, журналисти, лекари. Присъстващите имаха възможност да си купят някои от книгите на Бианка Белова както на чешки, така и на български.

В рамките на Дните на българската култура на 4 декември се проведе поетична вечер, посветена на творчеството на Димана Иванова. В залата на Дома на националните малцинства присъстваха чешки и словашки поети, български преводачи, преподаватели, режисьори. Димана Иванова е доктор по сравнително литературознание от Карловия университет, автор на няколко стихосбирки, съставител и преводач на Антология на съвременната чешка поезия „Гласове от сърцето на Европа“.

Модераторът на вечерта Красимир Проданов и поетите Йозеф Страка, и проф. Бронислава Волкова представиха стихосбирката Pohraniční krajiny/ Border landscapes, издадена от чешко-американското издателство ЕЕ (Explorer Editions). Димана Иванова запозна присъстващите с най-новата си българска стихосбирка „Розово слънце“ (изд. „Ерго“). Нейни стихове прозвучаха на чешки, български и английски език и бяха посрещнати с бурни аплодисменти.

Дните на българската култура ще завършат с традиционния Коледен концерт на 22 декември, който сдружение „Възраждане“ ежегодно провежда в известната Суковата зала на пражкия Рудолфинум.

Снимки: Архив на сдружение „Възраждане“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта