Новини
Десети юбилеен патронен празник на българско училище „Никола Вапцаров“ в Никозия
12.12.2023

Българското училище  „Никола Вапцаров“ в Никозия, отбеляза тържествено патронния си празник. В салона на училището, където се състоя юбилейното празненство, което е десето по ред, беше предвидена разнообразна програма за гостите в залата.

Учениците от втори клас представиха рецитал „Непознатото лице на Вапцаров като детски поет“, подготвен по негови стихове. Песни в изпълнение на ВГ „До, ре, ми“ и преклонение пред поета възпял едрите звезди на Фамагуста.

По повод честването от училището споделят: „Това е момент за радост, вълнение и гордост, в който заедно празнуваме пътя, който сме изминали, и гледаме към бъдещето с оптимизъм и стремеж към постижения, така както нашият патрон ни е завещал.

Изчистени от всякакви идеологически наслагвания, днес стиховете на Вапцаров звучат по-съвременно от всякога:

„…В мечтите няма цензура,

мечтите греят в синкава прозрачност.

А по-добре е да подгониш вятъра,

отколкото да седнеш и да плачеш.““

С избора си на патрон на училището, Съюзът на българите в Кипър поставя основните цели, които да следва през годините, а именно да създава български образователен център с дух, стил, традиции и атмосфера, който да дарява на децата знания по български език и литература, история и география на България, добродетели и сила, нравствена грамотност, любов и преданост към род и вяра.

През целия празничен ден учениците полагаха цветя пред портрета на Вапцаров. Поздравителни адреси, по повод патронния празник и юбилея на БУ „Никола Вапцаров“ – Никозия училището получи от г-жа Райна Манджукова – директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, г-н Тео Буковски – писател и член на УС на Съюза на българските писатели, проф. д-р Ивайло Петров – председател на Международния съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий“, г-жа Любка Тинчева – директор на Националния музей на образованието – гр. Габрово, проф. Николай Изов – ректор на Националната спортна академия „Васил Левски“ – гр. София.

С вълнение и радост деца, учители, родители и гости изгледаха видео поздравите на приятели на училището в лицето на: г-жа Веселка Прокопиева – преподавател и училищен ръководител на нашето училище през годините, студенти от Великотърновския университет, наши колеги и ученици от българските училища в Италия и Гърция.

Снимки: БУ „Никола Вапцаров“ Никозия, Кипър

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта